תפילת תשלומין

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־14:02, 17 במרץ 2009 מאת Yeshivaorgil bot (שיחה | תרומות) (טיפול בתבנית מקור)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תפילה נוספת, בתורת השלמה, שחייב להתפלל מי ששגג או נאנס מלהתפלל את אחת התפילות.


מי שלא התפלל שחרית, מנחה או ערבית, אם לא עשה זאת במזיד, מתפלל פעמיים את תפילת שמונה עשרה בתפילה הסמוכה. כגון: אדם ששכח להתפלל תפילת ערבית, יאמר בבוקר לאחר תפילת שמונה עשרה של שחרית את "אשרי יושבי ביתך" ויתפלל שוב את תפילת שמונה עשרה לתשלומי ערבית. גם בתפילת מנחה, כשמתפלל פעם שניה שמונה עשרה לתשלומי שחרית, יאמר "אשרי" תחילה. לפני תפילת התשלומין בערבית, לא יאמר "אשרי", אלא ישהה לפחות זמן של הליכת ארבע אמות בין תפילה לתפילה.


אם המתפלל טעה בתפילת שמונה עשרה באופן שהוא צריך לחזור ולהתפלל, ולא נזכר בכך עד לאחר שעבר זמן התפילה, עליו להתפלל תפילת תשלומין בתפילה הסמוכה.


את תפילת שמונה עשרה הראשונה הוא מתפלל לשם חובת התפילה שהוא חייב בה באותה שעה. את תפילת שמונה עשרה השניה הוא מתפלל בכוונת תשלומין לתפילה שהחסיר.


את תפילת שמונה עשרה של התשלומין מתפלל כמו את תפילת החובה. כגון: אם טעה ולא התפלל מנחה ביום ששי, מתפלל בליל שבת פעמיים תפילת ערבית של שבת. למרות שהתפילה השניה היא תשלומין לתפילת חול, כיון שהוא מתפלל אותה בשבת, נוסחה הוא כנוסח תפילת שבת.


תפילת תשלומין נאמרת רק בעת התפילה הסמוכה בלבד. כגון, אם לא התפלל תפילת שחרית, יש לה תשלומין במנחה, אך אין לה תשלומין בתפילת ערבית שאחריה.


למי שלא התפלל שחרית, יש תפילת תשלומין במנחה, גם ביום שיש בו תפילת מוסף.


לתפילת מוסף אין תשלומין. כלומר, שאם עבר כל היום ולא התפלל מוסף, אין לה תשלומין.


שליח ציבור שחייב להתפלל תפילת תשלומין (כלומר שהוא שכח להתפלל את התפילה הקודמת), יכוון בחזרת הש"ץ של התפילה שהוא מתפלל כעת, גם לשם תשלומין, ואין הוא מתפלל את תפילת שמונה עשרה פעם נוספת.


מי שלא התפלל את אחת התפילות במזיד, אין לו תשלומין בתפילה הסמוכה.


ראה עוד ערך: אונס.