עולם הבא
|
עולם הבא
מצב האדם בתקופת הגמול על מעשיו. נקרא גם "עולם שכולו טוב", "יום שכולו ארוך", "עולם הנשמות".
שיטות ביהדות לגבי העולם הבא
ביהדות ישנן שתי שיטות עיקריות לגבי הבנת העולם הבא, שיטת הרמב"ם והכוזרי וסיעתם, ושיטת רס"ג וסיעתו:
שיטת הרמב"ם: על פי שיטה זו העולם הבא הוא ה"מקום" אליו מגיע האדם לאחר מותו. העולם הבא הוא עולם רוחני, שקיימות בו נשמות בלבד, ובו הנשמות "נהנות מזיו השכינה", כלומר משיגות איזו הנאה על פי מצבן ודרגתן. על פי שיטה זו אין באפשרותינו להבין באיזו הנאה מדובר, שהרי כל התפישה האנושית היא תפיסה גופנית. וכל הנאה שהאדם מכיר היא הנאה שעוברת דרך הגוף, ועל כן אין אנו מסוגלים לתפוס את ההנאה שתהיה בעולם הבא.כמו כן, מכיוון שהעולם הבא הוא עולם רוחני, אין הוא תופס מקום כלל. וודאי שאי אפשר לומר שהוא בשמים או בכל הפנייה כלשהיא למקום כלשהוא.
שיטת רס"ג: על פי תפיסה זו העולם הבא הוא המצב אליו יגיע העולם בעתיד. לאחר כמות שני םשלשהיא יגיע המשיח, לאחריו בשלב כלשהוא תהיה תחיית המתים, ולאחר מכן יהרס העולם ובמקומו יברא עולם חדש ובו יתוגמלו בני האדם. על פי שיטה זו העולם הבא יתרחש עם גוף. וגם במצב זה יקימו בני האדם מצוות. אמנם וודאי הגוף לא יהיה כמו הגוף בעולמינו והמצוות לא אותן מצוות.
על פי שתי השיטות, העולם הבא הוא נצחי, וודאי אינו נפסק לאחר זמן כלשהוא. והדבר מוכרח שהרי עצם משמעות הזמן הוא מושג אנושי, ובעולם הבא לא יהיה קיים כלל מושג מעין זה.
בעיית העולם הבא בתנ"ך
נתקשו המפרשים מדוע אין הזכרות של העולם הבא בתנ"ך. בכל מקום שבו התנ"ך מדבר על שכר ועונש, כל האירות הן אמירות גופניות. למשל: אם לא תקיימו מצוות לא ירד גשם וכד'. והרי השכר והעונש העקרייים הינם בעולם הבא, כמובן גם בתנ"ך יש רמזים לגבי העולם הבא אבל ברור שההדגשים הם על העונשים והשכר הגופניים. על שאלה זו נאמרו תשובות רבות (לא כל הראשונים יסכימו עם כל התשובות):
1) העלום הבא אינו בעל הוכחה, איש לא חזר משם לספר עליו. על כן העדיפה התורה להדגיש את הדברים שרואים בעין, כמו ניסים גלויים, גלות לאחר חטאים וכד'. 2) העולם הבא איננו המטרה, המטרה היא לחיות בעולם הזה תחת שלטון הקב"ה, אמנם העולם הבא עוד יגיע אבל איננו אמורים לעוד למענו, שהרי איננו מטרתינו. 3) ההדגשה של העולם הבא תגרום לסינוור של בני האדם, דבר שיוביל להסתגפיות ואף להתאבדות, על נמת להגיע אליו.
החיוב בעולם הבא
העולם הבא מוכרח להתקיים למרות אי הופעתו בתנ"ך משתי סיבות: 1)מסורת בעל פה מסיני. 2) העולם מראה לנו שלא תמיד הצדיק מקבל שכר על צדקתו, וכן ישנם רשעים רבים שמתים בלי לשלם על חטאיהם. והרי ידוע מהתורה שהקב"ה עושה חסד ושואף לטוב, ולא יתכן שיצווה על האדם לעבוד אותו, ולקיים מצוותיו בלי לשלם את שכרו.
לקריאה נוספת
פירוש המשנה לרמב"ם מסכת סנהדרין פרק עשירי אמונות ודעות לרס"ג מאמר תשיעי