שיחה:ימות המשיח

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־16:31, 23 במאי 2011 מאת מאירי (שיחה | תרומות) (עריכה אחרת של הערך)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

עריכה אחרת של הערך[עריכה]

נוצר ע"י נשר500

הזמן שלאחר ביאת המשיח.


קיימות בראשונים שתי שיטות עיקריות לגבי ימיות המשיח. שיטת הרמב"ם וסיעתו, ולעומתם שיטת רס"ג וסיעתו.

שיטת הרמב"ם- הרמב"ם סובר כי ימות המשיח הם ימים שיגיעו בעתיד כשימלוך על עם ישראל מנהיג אשר יקבץ נדחי ישראל יחזירם בתשובה ויבנה לבסוף את בית המקדש. לדעת הרמב"ם לא יהיו בימות המשיח שום חוקי טבע שונים ועולם כמנהגו נוהג לעולם. הסיבה שנתאוו חכמינו ואנו לימות המשיח היא אך ורק מפני השלום והאחווה שיהיו בעולם באותה תקופה, וכמובן בניין המקדש והחזרת עם ישראל לתפקידו בעולם. אולם יש להדגיש שלדעת הרמב"ם ימות המשיח הוא תהליך בהסטוריה. ואין הוא נצחי, ועל כן לאחר ימות המשיח באיזה שהוא שלב גם בית המקדש השלישי יחרב. וכך הלאה ההסטוריה ממשיכה לעד. אמנם אומר הרמב"ם שכנראה שיעבור זמן רב עד לחורבן הבית אולם הוא יקרה בוודאות בשלב כלשהו. אין ימיות המשיח קשורים כרונולוגית אל #הפניה עולם הבא או אל #הפניה תחיית המתים.

שיטת רס"ג- על פי רס"ג ימות המשיח הם חלק מתהליך שלם שסופו הוא העולם הבא, אשר יתרחש בעולמינו זה עם גוף (ראה עולם הבא). באיזור בזמן של ביאת המשיח גם תתרחש תחיית המתים. על פי רס"ג בימות המשיח חוקי הטבע כן ישתנו.


באשר לאורכם של ימות המשיח, דעות שונות נאמרו בזה, ועיקרם עשרה: א. ארבעים שנה; ב. שבעים שנה; ג. שלושה דורות; ד. שלוש מאות וששים וחמש שנה; ה. ארבע מאות שנה; ו. אלפיים שנה; ז. כמיום שנשבע ה' מעבור מי נח עוד על הארץ ועד ימות המשיח; ח. כמיום שנברא העולם ועד ימות המשיח; ט. שבעת אלפים שנה; י. שלוש מאות ששים וחמשת אלפים שנה.

גאולה ותשובה:

בגמרא (סנהדרין צז ע"ב) הובאה מחלוקת בין רבי אליעזר לרבי יהושוע:

רבי אליעזר אומר: אם ישראל עושין תשובה - נגאלין, ואם לאו - אין נגאלין. אמר ליה רבי יהושע: אם אין עושין תשובה - אין נגאלין? אלא, הקדוש ברוך הוא מעמיד להן מלך שגזרותיו קשות כהמן, וישראל עושין תשובה ומחזירן למוטב.

כלומר, חלקו חז"ל האם הקב"ה יביא את הגאולה בעל כורחנו ואם לא נחזור בתשובה, יביא עלינו גזרות קשות עד שנחזור (שיטת רבי יהושוע). או לחילופין הקב"ה "יחכה" עד שנחזור בתשובה ואז יגאל אותנו. בהמשך הגמרא נראה כאילו רבי יהושוע מנצח את רבי אליעזר בהוכחותיו, אולם אין הדבר מוכרח.

הראשונים חלקו בכך ונאמרו שיטות רבות

לקריאה נוספת

עיינו בהלכות מלכים לרמב"ם פרקים י"א, י"ב. וכן אמונות ודעות מאמר שמיני. [[קטגוריה:אנציקלופדיה תורנית מרוכזת]]

נשמח אם תמזגו את הערכים... --מאירי, חבר בהנהלת האתר •שיחה• 17:31, 23 במאי 2011 (IDT)