יחוסי תנאים ואמוראים
|
יחוסי תנאים ואמוראים הוא ספר תולדות התנאים והאמוראים, שנכתב על ידי רבי יהודה בן קָלוֹנִימוּס (ריב"ק) משפיירא, מבעלי התוספות באשכנז במחצית השנייה של המאה ה-12. זהו הספר הראשון שנכתב בנושא זה. הספר היה ספון בכתב יד ולא התפרסם במשך מאות שנים, עד המאה ה-19. המשך כתב היד נדפס מאוחר יותר תחת השם ערכי תנאים ואמוראים.
המחבר
בכתבי היד לא צוין שם המחבר, אבל על סמך רמזים שונים קבעו חוקרים שהספר התחבר על ידי אחד מבעלי התוספות באשכנז. הרב יהודה לייב מימון הוכיח שהוא רבי יהודה בן קלונימוס משפיירא.
ריב"ק משפיירא[1] היה בן למשפחת קלונימוס, שהיגרה מאיטליה לאשכנז במאה ה-10 ונטלה חלק פעיל בהקמת מרכז התורה באשכנז במשך מאות בשנים.
רבותיו היו: דודו, רבי אברהם בן שמואל (אחיו של רבי יהודה החסיד), רבי אפרים מרגנשבורג, וכנראה גם רבי שמריה בן רבי מרדכי.
מתלמידיו: רבי אלעזר מוורמייזא, בעל ספר "הרוקח" ורבי שמחה משפיירא.
מלבד ספרו הגדול "יחוסי תנאים ואמוראים", חיבר ריב"ק גם את "ספר האגרון", כעין מילון לריאליה תלמודית, ובו שמות צמחים, בעלי חיים וכדומה, המוזכרים בתלמוד. ספר זה לא שרד. כמו כן כתב תוספות לכמה מסכתות, ופסקים בהלכות ברכות.
שם הספר ותוכנו
הספר מסודר על פי שמות התנאים והאמוראים. כתבי היד של הספר הידועים כיום חסרים בתחילתם ובסופם: הספר מתחיל בסוף האות ב, בערך "בר ליואי", ומסתיים באות כ בערך "כרוספדאי". גם האות ד' חסרה, וחלקים מאותיות ג, ה.
מכיוון שהספר חסר בתחילתו אין לדעת כיצד קרא המחבר לספרו. ברשימת כתבי היד בספריית אופנהיימר, בה הוחזק כתב היד, נקרא הספר "יחוסי תנאים ואמוראים", ורוב הספר פורסם בשם זה. האותיות י-כ יצאו לאור בידי מהדיר אחר, תחת השם "ערכי תנאים ואמוראים". יש אומרים כי השם הנכון הוא "סדר תנאים ואמוראים"[2], מאחר שהמחבר מכנה את עצמו פעמים רבות "הסודר".
בכל ערך אסף המחבר את מאמריו של החכם נשוא הערך ודן בתולדותיו. פעמים רבות הוא נכנס למשא ומתן הלכתי נרחב על הסוגיה בה מופיע שמו של החכם, ויש בדבריו שפע של פירושים מקוריים, כמו גם גרסאות שאינן ידועות ממקורות אחרים.
מהדורותיו
בשנת תרל"ד (1874) פרסם הרב רפאל נתן נטע רבינוביץ, מחבר דקדוקי סופרים, את האות ב', על ידי חברת מקיצי נרדמים.
אותיות ג-ז פורסמו ב'סיני', שנה ב' תרח"ץ ואילך. לאחר מכן יצאו לאור האותיות ב-ז כספר, על ידי הרב יהודה לייב מימון (ירושלים תש"ב), ושוב לאחר פטירתו, עד האות ט (ירושלים תשכ"ג). אות י יצאה לאור על ידי הרב משה יהודה בלוי בשני כרכים (ניו יורק תשנ"ד) בשם "ערכי תנאים ואמוראים".
מהדורה מחודשת של הספר בארבעה כרכים, הכוללת חומר שטרם נדפס, עומדת לצאת לאור על ידי מכון אופק.
קישורים חיצוניים
- ירמיהו מלחי, חכמי שפיירא ויצירתם הרוחנית, שנתון "שאנן", כרך ט"ו, תש"ע
- יחוסי תנאים ואמוראים, ליק תרל"ד 1874, באתר HebrewBooks
- יחוסי תנאים ואמוראים, ירושלים תשכ"ג 1963, באתר HebrewBooks
- יחוסי תנאים ואמוראים, ליק תרל"ד 1874, באתר HebrewBooks
- ערכי תנאים ואמוראים ח"א, באתר HebrewBooks
- ערכי תנאים ואמוראים ח"ב, באתר HebrewBooks
הערות שוליים
הערות שוליים
- ↑ אין לבלבל בינו לבין קרובי משפחתו: רבי יהודה בן קלונימוס ממגנצא, אביו של הרוקח וסבו, רבי יהודה בן קלונימוס הזקן
- ↑ כמוזכר בתוספות תבנית:בבלי.