אנציקלופדיה תלמודית:תענית
|
הגדרת הערך - יום שאין אוכלים ושותים בו.
שמו ומהותו
השם תענית, הוא כינוי למניעת מאכל ומשתה[1], שנאמר: ובמנחת הערב קמתי מתעניתי[2], שלא אכלתי אותו יום[3], והוא לשון עינוי[4], שורשו "ענה", על משקל תכלית מן "כלה"[5].
בלשון המקרא נקרא התענית לרוב "צום"[6]. וכתבו ראשונים שיום-הכפורים* שהוא מן התורה נקרא "צום" לבד, אבל שאר הצומות הם מדברי-קבלה* אנו אומרים - בעננו* - ביום צום התענית הזה[7], לומר כי לשם עינוי קיבלנוה[8]. ויש מהאחרונים שכתבו שתענית, כיון שהוא לשון עינוי[9], לא יבוא רק על הצום, אבל נופל על כל צער[10].
על תענית של ימי שני וחמישי ושני שאחר חג הפסח* וחג הסֻכות*, ע"ע בה"ב. על יום-הכפורים*, ע"ע. על יום שלפני ראש-חודש*, שיש המתענים בו, ע"ע יום כפור קטן[11]. על הימים שאסור להתענות בהם, ע"ע מגילת תענית[12] וע' תענית יחיד. על התעניות, שנזכרו בסוף מגילת-תענית*, שיש להתענות בהם על שאירעו בהם פורעניות, ע"ע מגילת תענית[13]. על אמירת סליחות* ביום הכפורים, בתענית-צבור*, ובשובבי"ם ת"ת, ע"ע סליחות. על תענית שמתענים על נפילת ספר-תורה*, ע"ע. על אמירת עננו* בתענית, ע"ע. על עשרה-בטבת*, ע"ע. על עשרת-ימי-תשובה*, שיש המתענים בהם, ע"ע עשרת ימי תשובה. על צום-גדליה*, ע"ע. על שבעה-עשר-בתמוז*, ע"ע. על תענית-אסתר*, ע"ע. על תענית-בכורות* שבערב-פסח*, ע"ע תענית בכורות. על תענית-גשמים*, ע"ע. על תענית-חלום*, ע"ע. על תענית-יחיד*, ע"ע. על תענית שעות, ע"ע הנ"ל. על קבלת תענית, ע"ע הנ"ל. על שובבי"ם ת"ת, ע"ע הנ"ל. על הדינים הכלליים של תענית ציבור, ע"ע תענית צבור.
הערות שוליים
- ↑ כ"מ מר"ח תענית יא א; כ"מ מרד"ק ישעיהו נח ה; כ"מ ממאירי ברכות לא ב; כ"מ מס' השלחן הל' תענית ש"א.
- ↑ עזרא ט ה.
- ↑ מיוחס לרש"י שם; עי' רלב"ג שם.
- ↑ עי' אבודרהם שבציון 7; ס' התשבי ע' תענית.
- ↑ ס' התשבי שם.
- ↑ עי' שמ"ב יב טז-יז, לפי רד"ק שם, בפי' הא', ע"פ ת"י שם, ועי' רד"ק שם, בשם אביו, שפי' בע"א; עי' מל"א כא כז, וירו' סנהדרין פ"י ה"ב; עי' ישעיהו נח ה, ורד"ק שם; עי' ירמיהו לו ו, לפי רש"י (במהד' מקראות גדולות הכתר) ורד"ק שם, בפי' הא', ועי' רד"ק שם, בשם אביו, שפי' בע"א; עי' יואל א יד, ורד"ק שם, ע"פ ת"י שם; עי' יונה ג ה, ורד"ק שם; עי' זכריה ז ה-ו וח יט; עי' עזרא ח כא, ומיוחס לרש"י שם.
- ↑ אבודרהם סדר תפלת התעניות. וע"ע עננו, שי"ג ביום צום תעניתנו.
- ↑ אבודרהם שם
- ↑ עי' ציון 4.
- ↑ ס' התשבי ע' תענית.
- ↑ ציון 6 ואילך.
- ↑ ציון 136 ואילך.
- ↑ ציון 275 ואילך.