בית עדות למורשת גוש עציון

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בית העדות - צילם:ישראל שדיאל
בית העדות - מימין משוריין ממלחמת העצמאות - צילם ישראל שדיאל

בית עדות למורשת גוש עציון, נמצא בקיבוץ כפר עציון. בבית מוזיאון לתולדות ההתיישבות בגוש עציון. ניתן לצפות בו בחיזיון אור קולי שמספר את ההיסטוריה של האזור.

הבית ממוקם במורדות הגבעה שעליה שכן כפר עציון עד לחורבנו בשנת 1948 . לידו נטוע גן זיכרון, ובו בית אחד ששרד מהקיבוץ שחרב וחזית של בית חווה ("המנזר הגרמני") שהקימו ב- 1928 נזירים ממנזר דורמיציון בירושלים ובו התגוררו ראשוני גוש עציון.

במרתף המנזר נמצאו גויות מגיני גוש עציון, למעלה ממאה , אשר נכנעו בפני הלגיון הערבי בד' אייר תש"ח ונרצחו בדם קר בנוכחות מפקדי הצבא הירדני. וכך מספר דוד בן דוד משרידי כפר עציון: "מתחת למפולת וביסודות הבתים אשר נהרסו כליל, מצאנום בקרבת מקום המצאם המשוער בעת הכניעה, בתוך המרתף של המנזר הגרמני, אשר לפי עדות הערבים פוצץ באמצעות מטען נפץ עצום ונהרס על כל יושביו. מצאנו הרבה שרידי עצמות. יש לשער שמצאנו את עצמות מרבית חללי הקרב האחרון בכפר-עציון ובהר הרוסי... הודעת הצלב האדום כי הערבים קברו את החללים שלשה ימים לאחר סיום הקרב לא היתה מדוייקת. בהרבה מקומות מצאנו על יד העצמות חלקי תלבושות עם מספרי כביסה שהעידו על שמות בעליהם...

הערבים העידו כי את כל החללים שלהם הוציאו מן הכפר וקברום בכפריהם, בהתאם למנהגם, וכל מה שנשאר בכפר-עציון גויות של יהודים הם... מן הנסיון ידוע גם כי הערבים מקפידים לא להשאיר את חלליהם בשדות הקרב ודואגים להביאם לקבורה במקומות מושבותיהם..."



במסגרת בית עדות למורשת גוש עציון שוחזר ה"מנזר גרמני" וקיים בו ארכיון פעיל שמתעד את כל המסמכים והממצאים של גוש עציון ועוקב אחר פרסומים חדשים. הארכיון מהווה מרכז לחוקרים וסטודנטים שחוקרים את תולדות המקום.

בקיבוץ כפר עציון נמצאים גם מוזיאון האדם בהר, ובו אוסף של כלי בית וכלי עבודה האופייניים להר חברון, וגן בוטני וזואולוגי בשם "שיר השירים".

חזיון אור-קולי[עריכה]

במוזיאון מוצג חזיון אור-קולי הכולל המראה את המאורעות מרכזיים בתולדות העם היהודי באזור מאז חידוש היישוב היהודי בהר:

  • גלי ההתיישבות בגוש-עציון.
  • הציפייה לבנות את הגוש מחדש.

אולמות התצוגה[עריכה]

במוזיאון שני אולמות תצוגה וארכיון ובו ספריה לשירות הציבור.

  • אולם ההתיישבות - מתאר את שלבי ההתיישבות בהר בעת החדשה: הקמת מגדל עדר, כפר-עציון של חברת 'אל-ההר' מיסודו של הולצמן ויישובי גוש עציון על ארבעת יישוביו בתקופה לפני הקמת המדינה. מוצגות בעיות ההר הצחיח - הקרקע והמים, קשיי ההתיישבות בסביבה עויינת והווי החיים בהר בימים הראשונים ליישובו.
  • אולם המערכה על גוש עציון במלחמת השחרור - המצור על היישובים, מהלך שיירות האספקה והתגבורת מירושלים לגוש עציון ובחזרה ענו שיירת נבי דניאל, הקרבות הקשים על הגנת הגוש והעסקת התגבורת הערביות (שלא עלו לירושלים בעקבות זאת), הקרב האחרון והנפילה של הגוש.

בארכיב קיימים צילומים, מסמכים, עדויות אישיות מוקלטות, סרטי זיכרון לנופלים, אנשי "נצר אחרון" וחפצים מעזבונם של הנופלים.

קישורים חיצוניים[עריכה]