גוד אסיק מחיצתא
|
גוד אסיק מחיצתא הינו כלל בהלכות דפנות סוכה ומחיצות בשבת בו לעניינים מסוימים אנו מחשיבים מחיצה שאינה מגיעה בחלקה העליון עד הגובה הדרוש כאילו היא נמשכת ועולה למעלה ומגיעה עד הגובה הדרוש. לדוגמא: דפנות סוכה שאינן מגיעות עד לסכך, אם גובה הדפנות הוא עשרה טפחים, הסוכה כשרה, לפי שאנו רואים את הדפנות כאילו הן נמשכות ועולות למעלה עד לסכך. הכלל ההפוך לדין זה הוא גוד אחית מחיצתא, בו אנו רואים במצבים מסוימים דפנות שאינן מגיעות עד לרצפה כאילו הן יורדות למטה.
מקור[עריכה]
הגמרא בסוכה ו ב לומדת כי דין גוד אסיק מחיצתא וכן הדין ההפוך של גוד אחית מחיצתא נלמד מהלכה למשה מסיני. רבינו חננאל מביא שני פירושים לביאור המילולי למונח "גוד": 1. מלשון חתוך- כלומר "הבן בלבבך כאילו חתכתה והעליתה מחיצות מזה העמוד" 2. מלשון משיכה- שמושכים את העמוד למעלה וכן פירש רש"י[1].
רבי חיים מבריסק עומד על החילוק בין סוכה לשבת למה לגבי סוכה יש צורך במחיצות ממש ואילו לגבי שבת מועיל שאדם יעשה אפילו קרשים שעל ידיהם ניצור גוד אסיק מחיצתא? הוא מסביר שבסוכה הצורך הוא בדפנות קימות ממש, ואילו לגבי שבת אין צורך בדפנות קיימות אלא בדבר שיגדיר את המקום כרשות בפני עצמה.
לקריאה נוספת[עריכה]
- הערך גוד אסיק מהמיקרופדיה התלמודית
הערות שוליים
- ↑ "גוד" הוא לשון משיכה, כתרגומו של "וַיִּמְשְׁכוּ" (בראשית לז כח)