ויקישיבה:מיזמים/תורנית/עני המהפך בחררה
|
אדם העומד לזכות בדבר מסויים ועדיין לא זכה בו, ובא אדם אחר והקדימו וזכה בו.
פירוש המושג "עני המהפך בחררה" הוא: עני העומד לזכות בעוגה אפויה על גחלים ועדיין לא זכה בה, ובה אחר והקדימו וזכה בה.
"עני המהפך בחררה, ובא אחר ונטלה הימנו, נקרא רשע" (קידושין נט, א). למרות שאין הוא גוזל את חבירו ישירות, הוא נקרא רשע, משום שהוא יורד לחיי חברו.
דין "עני המהפך בחררה" קיים באופנים רבים.
לדוגמא: אדם שסיכם עם מוכר לקנות ממנו חפץ כל שהוא, והם סיכמו ביניהם את כל פרטי המכירה, אף על פי שהם עדיין לא עשו כל קניין, אסור לאדם אחר לקנות את החפץ מן המוכר, למרות שהמוכר מעוניין כעת למכור את החפץ גם לשני.
דין "עני המהפך בחררה" קיים גם אם האדם השני לא ידע שהראשון רוצה לקנות את החפץ והוא כבר סיכם את הפרטים עם המוכר. לכן, במקרה שלאדם השני שקנה את החפץ נודע שקדם לו אדם אחר שסיכם גם הוא לקנות חפץ זה, עליו לבטל את הקניה לטובת הראשון, אם הראשון עדיין מעוניין לקנות והמוכר עדיין מעוניין למכור לו.
אם האדם השני אינו מבטל את הקניה לטובת הראשון, המכירה אינה בטלה והחפץ שייך לשני, אולם, כאמור, הוא נקרא "רשע".
לדעת רבים מן הראשונים, דין "עני המהפך בחררה" קיים רק כאשר הקונה השני יכול למצוא חפץ דומה במחיר ובתנאים דומים, אך במקרה שהחפץ נמכר במחיר מוזל ביותר או שמדובר בחפץ נדיר שלא ניתן להשיגו במקום אחר, אין דין "עני המהפך בחררה" ומותר לקונה השני לזכות בחפץ.
כמו כן, אם אדם ראה מציאה והתכונן להגביה אותה ולזכות בה, ובא אחר והקדימו וזכה בה, אין דין "עני המהפך בחררה" ומותר לשני לזכות בה.
למרות זאת, ראוי על פי מידת חסידות לחוש לדעת הפוסקים הסוברים כי גם במקרים אלו קיים דין "עני המהפך בחררה".
במקרה שהקונה הראשון הוא אדם עשיר והקונה השני הוא אדם עני, והקונה הראשון יכול להשיג חפץ דומה במקום אחר (אמנם במחיר מלא ולא במחיר הזדמנותי), לפי כל הדעות מותר לקונה העני להקדים ולקנות את החפץ מהמוכר.
חפץ הנמכר במכירה פומבית למי שמרבה במחיר, אין בו דין "עני המהפך בחררה" וכל אדם רשאי לנסות להעלות את המחיר ולהשתדל לקנות את החפץ.