ישיבת איילת השחר

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ישיבת איילת השחר
סוג ישיבת הסדר
תאריך יסוד תשנ"ז
מיקום אילת
השתייכות (זרם) הציונות הדתית ("ישיבות הקו")
מייסדים ישיבת מדברה כעדן
ראש הישיבה כיום הרב יוסי רודריגז
מספר תלמידים כ- 150

ישיבת ההסדר איילת השחר הינה ישיבת הסדר השוכנת בעיר אילת. בראשות הישיבה עומד הרב יוסי רודריגז. הישיבה, מקבוצת הישיבות המכונות "ישיבות הקו", הוקמה בשנת תשנ"ז על ידי ישיבת דימונה דאז (כיום ישיבת מדברה כעדן). כיום לומדים בישיבה כ-150 תלמידים. הישיבה פועלת גם במתכונת של ישיבה גבוהה וגם כישיבת הסדר, ובנוסף, קיים בה כולל לאברכים. בישיבה מלמד סגל רבנים תושבי אילת, וכן רבנים מחוץ לעיר.

תכנית הלימודים[עריכה]

גמרא עיון[עריכה]

עיקר הדגש בישיבה מושם על לימוד הגמרא בעיון, בפלפול ובהעמקה בסברות הגמרא בראשונים ובאחרונים, על-פי סגנון בית המדרש הישן-הליטאי, תוך הספק סביר. לשם כך מוקדש סדר בוקר (9:15-13:15) ללימוד ב’חברותות’. בחורים רבים מוסיפים לצורך העיון שעות נוספות בסדר ערב, וחלקם אף לומדים את כל סדר הצהריים (15:30-18:30) בלימוד זה. הלימוד נעשה, כאמור, על בסיס לימוד ב’חברותא’, ועל גביו נוסף שיעור של הר”מ. בשיעור א’ – מתבצע שיעור בכל יום (12:15-13:15), ובשאר השיעורים ניתן שיעור מאת הר”מ כפעמיים בשבוע בלבד; אט אט הולך הדגש ומושם יותר על הלימוד האישי ופחות על הקבלה מהר”מ.

לימוד גמרא בבקיאות[עריכה]

השלב הנוסף בלימוד הגמרא הוא הלימוד בבקיאות, מתוך מטרה להספיק ולהקיף כמות דפים במסכת הנלמדת עד כדי סיומה, מתוך הבנה שעושר הסוגיות והתרחבותן מסייע בהבנת המושגים והסוגיות הנידונות בעיון. זמן הלימוד המרכזי לכך הוא סדר הצהרים (15:30-18:30). צורת הלימוד היא במרוצה יחסית – כשני דפים בשבוע, כאשר ההמלצה היא להספיק ולעמוד בקצב זה בלימוד גמרא, רש”י ותוספות. הצעירים יותר מסתפקים לעתים בגמרא ורש”י בלבד (כ-4 דפים בשבוע), והותיקים יותר משתדלים להספיק אף רי”ף, רא”ש ור”ן.

לימודי "אמונה" ומחשבת ישראל[עריכה]

יסוד מרכזי בבנין רוח האדם בישיבה הינו לימוד האמונה בעיון. מטרת הלימוד איננה רק התפעלות ולימוד מוסר וענייני העבודה, אלא עיון מעמיק ביסודותיה הרוחניים של “המחשבה” הישראלית עד להשתקפותה בדורנו. בישיבה ניתנת הדרכה די מפורטת ושיעורי אמונה הבאים להכניס את התלמיד אל עולם המושגים שאינו מוכר לו, ועל-ידי כך בצורה הדרגתית ומבוקרת להתעלות ולהבין בחלק נכבד זה של התורה, עד שיהפוך לחלק מהאדם, ברוחו ובהלך מחשבתו. השיעורים ניתנים בשעות 8:30-9:15 ו 18:30-19:30.

בשיעור א’ -
 נפגשים התלמידים פגישה ראשונית עם עולם האמונה דרך: 
ספר “הכוזרי”, 
”שמונה פרקים” לרמב”ם, 
”נתיב התורה”, 
”מסילת ישרים”, 
”לאמונת עתנו”, 
שיעור בירורים המהווה הכנה לישיבה מאת ראש הישיבה בנושאים כלליים. 
כמו כן, כל תלמיד משיעור א’ לומד ב”חברותא בוגרת” עם אחד התלמידים המבוגרים ועם אחד האברכים.

בשיעור ב’ – 
נפגשים התלמידים עם הרב אלי בזק בשיעוריו בשיחות הרצי”ה על פרק “קניין תורה”, כתבי מרן הראי”ה זצ”ל: “מוסר אביך” ו”אורות התשובה”, וספר “גבורות ה’” למהר”ל. 
כמו כן, ממשיכים בלימוד ספר “הכוזרי” ובלימוד “חובות הלבבות”.

בשיעור ג’ – 
מוסיפים התלמידים ועוסקים בענייני תפילה (מתוך “עולת ראיה” למרן הראי”ה זצ”ל) וכן מעמיקים בלימוד ספרי המהר”ל.

בשיעור ד’ ומעלה – 
התלמידים מעמיקים בספרו של מרן הראי”ה זצ”ל “אורות”על-ידי הרב אלי בזק, 
כמו כן מושם דגש על לימוד תורתם של הראשונים באמונה, בלימוד ספר “מורה נבוכים” להרמב”ם, ובלימוד ספר “העיקרים” לר’ יוסף אלבו, על-ידי ראש הישיבה.

כאמור, לימוד האמונה מלווה בהכוונה מפורטת, והוא מתבצע על-ידי השיעורים הנ”ל, על-ידי ‘חברותות’ ו’חבורות’ עם הר”מים, אך גם – ואולי בעיקר – על-ידי לימוד עצמי ופיתוח הבנת הלב במושגי האמונה, כך שבשיעורים הגבוהים עיקר הלימוד הוא באופן פרטי, והשיעורים מהווים אך חלק קטן (כמותית) מבחינת לימוד זה.

הלכה[עריכה]

בישיבה פועלת תוכנית לימוד הלכה המקיפה את הנושאים הנדרשים לבחינת הרבנות הראשית: שבת, איסור והיתר, נידה, מקוואות, אבלות, חופה וקידושין. מסגרת הלימוד כוללת לימוד עיוני בסוגיות הש"ס אשר מתוכו מגיע ללימוד טור שו"ע עם נושאי כליו, ועד לדברי פוסקי דורנו. שעות הלימוד הן במשך כסדר וחצי ביום, למשך 5 שנים.

מלבד זאת בישיבה ניתנים שיעורים בהלכה מעשית מעבר להדרכות המעשיות השוטפות במועדים וכדו’, גם כאן תוך כדי עידוד והכוונה ללימוד ההלכה באופן פרטי בצורה מקיפה וכללית. הלימוד הפרטי מתמקד בבקיאות והיקף על-ידי הספרים “משנה ברורה” ו”חיי אדם”.

שיעורים נוספים[עריכה]

בישיבה ניתנים כמו כן שיעורים בתנ”ך בעיון, וכן שיעור בספר “קצות החושן”.