פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר ו יח

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אבן העזר ו יח

סעיף יח[עריכה]

ראוה שנבעלה או שנתעברה בעיר, אפילו לא היה שוכן שם אלא עכו"ם אחד או חלל אחד ועבד וכיוצא בהם, הרי זו לא תנשא לכתחלה לכהן, שכל קבוע כמחצה על מחצה הוא. ואם נשאת, לא תצא הואיל והיא אומרת: לכשר נבעלתי. היתה אלמת או חרשת, או שאמרה: איני יודעת למי נבעלתי, או שהיתה קטנה שאינה מכרת בין כשר לפסול, הרי זו ספק זונה ואם נשאת לכהן, תצא, אלא אם כן היו שם שני רובים המצויים כשרים (טו,א ע"פ רמב"ם). ויש מי שאומר שאפילו נתעברה בעיר, אם הלך הבועל אליה תנשא לכתחלה, כיון דאיכא רוב העיר ורוב סיעות כשרים, אא"כ הלכה היא אליו. וסתמא נמי, שאין ידוע מי הלך למי, תנשא לכתחלה (טור).

ספק קבוע: גמרא: הולכין אחר רוב העיר והוא דאיכא רוב סיעה בהדה ואין הולכין אחר רוב העיר גרידתא ולא אחר רוב סיעה גרידתא. מ"ט? גזרה רוב סיעה אטו רוב העיר. ורוב העיר נמי אי דקא אזלי אינהו לגבה כל דפריש מרובא פריש? לא צריכא דקא אזלא איהי לגבייהו דהוה ליה קבוע.

רמב"ם: תיקנו שיהיה ודאי תרי רובי פריש, אך אם נבעלה בעיר ויתכן שבאה אליו האשה נפסלת. הב"י ביאר שגרס "דילמא אזיל איהו לגבה", ואף בספק יש להחמיר, ואילו הב"ש מבאר שגרס כטור אלא שהבין שתיקנו תרי רובי ודאי.

טור: גם כשמסופקים ברוב העיר אם היה פריש או קבוע, מצטרף רוב סיעה והאשה כשרה.

שו"ע: סתם כרמב"ם ויש מי שאומר כטור.

חת"ס,בית מאיר: פסקו כטור.

כשידוע אם הבועל מהעיר או מהסיעה: רשב"א,ב"ש בטור: לא נחשב תרי רובי.

ב"י בטור: נחשב תרי רובי.


מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.