פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר מ ח

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אבן העזר מ ח

סעיף ח[עריכה]

האומר לחבירו: אם תלד אשתך נקבה תהא מקודשת לי, אינו כלום (רי"ף,רא"ש,ראב"ד ע"פ קידושין סב,ב); ולהרמב"ם וקצת מפרשים, אם היתה אשת חבירו מעוברת והוכר העובר, הבת מקודשת, וצריך לחזור ולקדשה מאביה לאחר שתולד, כדי שיכניסנה בקדושין שאין בהם דופי.

הוכר העובר:

קידושין סב,ב: א"ר אליעזר בן יעקב:... פירות ערוגה זו מחוברת יהיו תרומה על פירות ערוגה זו תלושין לכשיביאו שליש ויתלשו, והביאו שליש ונתלשו - דבריו קיימין... איכא דאמרי, אמר רבה: לא א"ר אליעזר בן יעקב - אלא בשחת דבי כיבשא, אבל בשחת דבי שקיא לא; רב יוסף אמר: אפילו בשחת דבי שקיא. כמאן אזלא הא דתניא: האומר לחבירו אם ילדה אשתך נקבה מקודשת לי - לא אמר כלום, ואמר רבי חנינא: לא שנו אלא שאין אשתו מעוברת, אבל אשתו מעוברת - דבריו קיימים, כמאן? כשהוכר עוברה ודברי הכל. אמר אביי: רבי אליעזר בן יעקב ורבי ורבי מאיר, כולהו סבירא להו: אדם מקנה דשלב"ל.

רמב"ם: מקודשת, אך צריך לחזור ולקדשה כדי שלא יהיה בקידושיו דופי. אמנם אביי העמידו בשיטה ולפיו אין הלכה כמותו, אך רבה ורב יוסף שבלישנא השניה העמידו דבריו בשחת רצו ליישבו עם ההלכה שאין אדם מקנה דשלב"ל, וסברו שבשחת וכן בהוכר עוברה לכו"ע אפשר להקנות.

רי"ף,רא"ש,ראב"ד,ר"ן: אינה מקודשת. לדברי הרמב"ם המזכה לעובר משהוכר צריך לקנות, אך בב"ב קמב,א נאמר שלא קנה ולא חילקו בין הוכר ללא, אלא ודאי להלכה אין אדם מקנה דשלב"ל אפילו בשחת, ורבה ורב יוסף לא העמידוהו בכך כדי שיתיישב עם ההלכה אלא משום שדייקו מלשונו שמצריך שיבוא לעולם קצת. הרי"ף השמיט המשנה והסוגיא ודייק מכך הב"י שסובר שאינה מקודשת ולכן לא הוצרך לכתוב משום שכבר נלמד מהדין שהמקדש אשה לכשתתגייר וכד' אינה מקודשת. והרא"ש הביא המשנה כצורתה ללא חילוקים ולכן מוכח שגם לדעתו אינה מקודשת אף בהוכר עוברה.

שו"ע: אינה מקודשת ולרמב"ם וקצת מפרשים מקודשת, וצריך לחזור ולקדשה כדי שלא יהיה בקידושיו דופי. הח"מ יישבו מההלכה שהמזכה לעובר לא קנה, שכאן האב בעולם והוא זוכה בכסף. אך הקשה מהשו"ע חו"מ רט שאם אמר מה שתלד פרתי מכור לך לא קנה אפילו אם היתה מעוברת, ומדוע שם לא ציין השו"ע שלרמב"ם קנה, והב"ש יישב שהשו"ע הביא כאן דברי הרמב"ם רק לחומרא לחשוש לקידושין, אך ודאי אינה מקודשת לגמרי שהרי שאר הפוסקים חלוקים.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.