פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר נה ו
|
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.
מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים. |
סעיף ו[עריכה]
המארס את האשה וכתב לה כתובה, ולא כנסה לחופה, עדיין ארוסה היא ואינה נשואה, שאין הכתובה עושה נשואין; ואם מת או גירשה, גובה עיקר כתובה מבני חורין, ואינה גובה תוספת כלל, הואיל ולא כנסה. אבל אם אירס אשה ולא כתב לה כתובה, ומת או גירשה והיא ארוסה, אין לה כלום, ואפילו העיקר, שלא תקנו לה עיקר כתובה עד שתנשא או עד שיכתוב (כתובות נד,ב ע"פ רמב"ם). (וי"א דארוסה יש לה כתובה) (הרא"ש והר"ן והטור), (אבל נוהגין כסברא הראשונה).
כתובות נד,ב: משנה: נתארמלה או נתגרשה, בין מן הארוסין בין מן הנשואין - גובה את הכל; רבי אלעזר בן עזריה אומר: מן הנשואין - גובה את הכל, מן האירוסין - בתולה גובה מאתים, ואלמנה מנה, שלא כתב לה אלא על מנת לכונסה. גמרא: אמר שמואל הלכה כראב"ע.
אם לא כתב: גאונים,רמב"ם,רמב"ן,שו"ע: אינה גובה כלל.
רשב"א,רא"ש: גובה עיקר כתובה ממשועבדים. המרדכי[1] כותב שגם למ"ד שגובה זה דוקא בימי קדם שנהגו לכתוב למקצת ארוסות משא"כ היום שלא נוהגים לכתוב לאף אחת, וכן הראבי"ה כתב שהיום שבזמן הנישואין כן נוהגים לכתוב כתובה, ודאי כל שלא כתב באירוסין אין לה. וכן הגר"א כתב שאמנם העיקר כרא"ש משום שראייתם מוכרחת, אלא שהיום אינה גובה מהטעמים המוזכרים.
אם כתב: רש"ג,רמב"ם,שו"ע: גובה עיקר כתובה מבני חורין. הח"מ והב"ש ציינו שהרא"ש חולק.
רא"ש: גובה עיקר ממשועבדים.
מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.
הערות שוליים[עריכה]
- ↑ כתובות אות קנב