פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר פ ד

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אבן העזר פ ד

סעיף ד[עריכה]

וכן כל אשה רוחצת לבעלה פניו, ידיו ורגליו; ומוזגת לו את הכוס; ומצעת לו את המטה (כתובות סא,א); (וי"א דמחוייבת להציע כל מטות הביתא) (המ"מ פכ"א ובהר"ן פרק אע"פ); ועומדת ומשמשת בפני בעלה, כגון שתתן לו מים או כלי או שתטול מלפניו, וכיוצא בדברים אלוב (רמב"ם מגמ' סא,ב); אבל אינה עומדת ומשמשת בפני אביו או בפני בנו (סא,ב); (וי"א דוקא באינן סמוכין על שלחן בעלהג) (ב"י בשם הר"ן פ' אע"פ).

א. הצעת המיטות: כתובות נט,ב: משנה: הכניסה לו שפחה אחת - לא טוחנת ולא אופה ולא מכבסת, שתים - אין מבשלת ואין מניקה את בנה, שלש - אין מצעת לו המטה ואין עושה בצמר, ארבע - יושבת בקתדרא. גמרא: [סא,א] אמר רב הונא: אע"פ שאמרו יושבת בקתדרא, אבל מוזגת לו כוס, ומצעת לו את המטה, ומרחצת לו פניו ידיו ורגליו.

קשה – מהמשנה משמע שכשיש שפחות אינה מצעת לו המיטה?

רש"י: בגמרא מדובר על פריסת סדין וכד' שאינם טורח, וענייני חיבה הם.

ר"ן: בגמרא מדובר על מיטת בעלה, ובמשנה על שאר המיטות.

רמב"ם,שו"ע: לא חילקו וכתבו שכל הנשים מציעות לבעליהן המיטות. משמע שאף עניות מציעות רק לבעליהן ולא לשאר בני הבית. הר"ן תמה על הרמב"ם.

רמ"א: הביא כאן את דברי הר"ן שחייבת בכל מיטות הבית, אולם כתב כן בסעיפנו העוסק בכל הנשים כולל העשירות, ותמהו על כך האחרונים. ובסע' ח הביא את דברי הר"ן שעשירות חייבות רק במיטתן בעליהן, ואת דברי רש"י שעשירות חייבות רק בפריסת סדין וכד'.

ח"מ,ישועות יעקב: דברי הרמ"א מקומם בסע' ו לגבי עניות, אולם עשירות מחוייבות להציע רק לבעל.

ב"ש: כוונת הרמ"א לדברי הרמב"ם (ולא לר"ן כמצויין במראה מקום), וביארו שאף עשירות חייבות בהצעת כל המיטות. המשנה עוסקת בכל המיטות וכותבת שפטורה, וע"כ נאמר בברייתא שמ"מ אמרו חז"ל אחר המשנה שמצעת. ולומד הב"ש מכך, שגם צריכות לשמש את כל האורחים והסמוכים. צ"ע על הב"ש מסע' ח, ששם כתב הרמ"א שעשירות צריכות להציע רק מיטת בעליהן.

ב. משמשת בעלה: הב"י כתב שנלמד מהברייתא שאינה עומדת ומשמשת בפני אביו או בפני בנו, משמע שבפניו חייבת, אולם הח"מ דחה ששם מדובר בענייה, והביא ראית המ"מ שזהו ק"ו מהצעת המיטה.

ג. בנים הסמוכים: הר"ן למד שחייבת לשמשם, מדף סא,א שהגמ' אומרת שמוטל עליה לדאוג לאורחי ופרחי, וכתבו הח"מ והב"ש שלפי"ז חייבת לשמש את כל הסמוכים. וגם כאן לדעת הח"מ מקום דברי הרמ"א הוא בסע' ו לגבי עניות, ואילו הב"ש סובר שאף בעשירות.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.