פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר פ יח
|
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.
מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים. |
סעיף יח[עריכה]
מי שהתנה עם אשתו שלא יתחייב במזונותיה וכן היא לא תתחייב לו במעשה ידיה, אם אחר כך רצה ונתחייב הוא לתת לה (במתנה) מזונותיה, אין מעשה ידיה שלו (ריב"ש). הגה: אשה ששתקה ולא תבעה מזונות ולא מעה כסף, מן הסתם מעשה ידיה עם המותר שלה, ולא אמרינן שמחלה מעשה ידיה (הר"ן פ' אע"פ); אבל מה שאינו מספיק לה, אין הבעל צריך לשלם לה, דודאי מחלהא. אשה שהלכה מבית בעלה מכח קטטה, ואינה רוצה לשוב לביתו עד שיקרא לה בעלה, לא הפסידה משום זה מזונותיה, דבושה ממנו לשוב, מאחר שיצאת בלא רשותו ואינו מראה לה פנים, ואם הוא יבא אצלה אינה מונעתו מכלום, אבל אם אינה רוצה לבא אצלו עד שיפרע מה שלותה, אבדה מזונותיה, דהוי כמורדת, דכל מורדת טענה אית לה. וכל אשה יש לה מזונות אע"פ שאין כתובתה בידה, ואינו נאמן לומר שמחלה לו, רק בראיה ברורהב; ואפילו על מזונות שעברוא, אם לא טען לא טענינן ליה, וצריך לישבע שמחלה לוג (כל זה בתשובת הרשב"א הובאה בב"י סי' ע"ז).
א. מזונות שעברו: דברי הרמ"א בסוף הסעיף, שלא טוענים לבעל שמחלה לו על מזונות שעברו, סותרים לכאורה את דבריו בתחילת הסעיף שודאי מחלה. הח"מ תירץ שבתחילת הסעיף מדובר בבת מלאכה שלפעמים יש לה מותר ולפעמים חסר, ואז ודאי מחלה כדי שלא יבואו עימה לחשבון, ובסוף הסעיף מדובר בחולה שאינה בת מלאכה ולכן כל שלא טען לא טוענים עבורו, אולם הב"ש דחה ויישב שבסיפא מדובר שטוענת שתבעה אותו והוא מכחיש.
ב. היסת על מזונות שלהבא: הח"מ נוטה לומר שיכול להשביעה היסת על מזונות שלהבא, והב"ש כתב שנראה שתלוי במחלוקת בחו"מ עח אם הטוען פרעתיך תוך הזמן חייב היסת.
ג. ב"ש – כלומר, על מזונות לשעבר נאמן בשבועה.
מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.