פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר צא ב
|
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.
מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים. |
סעיף ב[עריכה]
בעל בנכסי אשתו הוי כלוקח. לפיכך מי שאמר לאשה: נכסי לך ואחריך לפלוני, ונשאת, הוי כלוקח, ואין לאחריך במקום בעל כלום, דקיימא לן נכסי לך ואחריך לפלוני ומכר הראשון, אין לשני אלא מה ששייר ראשון. בד"א, באומר כן לפנויה, אבל האומר לנשואה: נכסי לך ואחריך לפלוני, ומתה, אחריך קונה ולא הבעל. לפיכך האומר לנשואה: נכסי לך ואחריך לפלוני, ומכרה, ומתהא, יעמדו נכסים ביד הלוקחב (כתובות צה,ב).
א. מתה: ח"מ – גם לפני שמתה יעמדו הנכסים ביד הלוקח אלא שאז הפירות של הבעל, משא"כ לאחר שמתה שהלוקח זוכה גם בפירות.
ב. ביד הלוקח: הטעם לדין זה מבואר בגמ', שהבעל מוציא מהלוקח ואחריך מהבעל והלוקח מאחריך וחוזר חלילה, ומשאירים דוקא ביד הלוקח משום שהוא הוציא ממון ויש לו הפסד מכך. התוס' מבארים שכאן לא אומרים שהוא הפסיד עצמו, משום שסבר שיתפשר עם אחריך ויחד יפסידו את הבעל.
בסי' צ,ט נחלקו לגבי תקנת אושא, לדעת הרא"ש והרמ"א כשהאשה מכרה המכר כלל לא חל והבעל מוציא מיד גם את גוף הקרקע מהלקוחות ולדעת הרמב"ם והשו"ע עד שמתה יש לבעל רק פירות ורק לאחר מותה זוכה בגוף הקרקע. ומקשה הח"מ לדעת הרא"ש מדוע משאירים ביד הלוקח הרי הוא כלל לא זכה, והיה צריך להיות שאחריך יזכה כיוון שמוציא מיד הבעל ואין הלוקח מוציא ממנו. וענה, שכאן שהנותן הפקיע מיד הבעל ע"י שאמר אחריך, גם הרא"ש מודה שאין הבעל מוציא מיד את גוף הקרקע מהלוקח. וחלק על הב"ח הסובר שגם כאן כל עוד האשה חיה מוציא הבעל מיד מהלוקח, ובכל זאת כשמתה זוכה הלוקח.
מ"מ,ב"י – אפילו אם ירצה אחריך שיהיה אצל הבעל אין בדבריו כלום ואינם יכולים להוציא מיד הלוקח.
מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.