פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר צד ד

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אבן העזר צד ד

סעיף ד[עריכה]

יורשין שמכרו מדור אלמנה, לא עשו כלום (כתובות קג,א).

יורשים שמכרו: כתובות קג,א: יתומים שמכרו מדור אלמנה לא עשו ולא כלום. ומ"ש... יתומים שקדמו ומכרו בנכסים מועטין מה שמכרו מכרו? התם לא משתעבדי לה מחיים, הכא משתעבדי לה מחיים.

בעל שמכר: הרשב"א כתב שכשהבעל מכר דין מדור כדין מזונות (המבואר בסי' צג,כ), ולכן אם הבעל עצמו נתן במתנת בריא אין לה מדור ואם נתן במתנת שכ"מ הוי כירושה ומוציאה מהם, והביאו הח"מ. אולם הב"ש הסתפק אם דין זה של מתנת בריא נכון דוקא לשיטת הרשב"א שפסק בגיטין נ,ב כמ"ד שאין טורפין מזונות ממשועבדים לפי שאין כתובים אך לשיטת הרמב"ם הפוסק כמ"ד לפי שאין קצובים יכולה להוציא מהם הבית שהרי זה קצוב, או שמא הואיל ולא טורפים מזונות לפי שאינם קצובים שוב לא טורפים שום תנאי כתובה. לדעת הרשב"א אם עשו קנין תוכל לטרוף, ואילו לדעת הרמב"ם לפי הדרך הראשונה אפשר לטרוף אף ללא קנין ולפי הדרך השניה אף קנין לא יועיל. לעומתו, הבית יעקב מנמק ברשב"א שכשהאב נתן אינה טורפת משום שהתנאי בכתובה הוא שתמשיך לדור בבית בו הם ידורו בשעת מותו, ולכן ודאי שלכו"ע אינה יכולה לטרוף ואפילו קנין לא יועיל.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.