פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר צו ה
|
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.
מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים. |
סעיף ה[עריכה]
אלמנה שמכרה או נתנה, קיים (שו"ת רי"ף) אם נשבעה לבסוף (שו"ת רשב"א), ומנכין אותה בכתובתה (שו"ת רי"ף). וה"מ במטלטלי (שו"ת רא"ש), אבל במקרקעי, אפילו נשבעה לבסוף, אין מכרה ומתנתה קיימים, אא"כ שמו לה ב"ד, אפילו של הדיוטות (שו"ת רשב"א). ויש מי שאומר שצריך שיגבו לה ב"ד (שו"ת רא"ש). הגה: וי"א דאף במטלטלים מכירתה ומתנתה בטלה, אף על גב דנשבעה לבסוף, הואיל ולא נשבעה תחלה. וי"א שיש לדון בזה לפי ראות עיני הדיין (מרדכי פרק הכותב), כי במקום שנראה לדיין שלא תפסה צררי, כגון שמת פתאום או כדומה, יש לדון שמכירתה ומתנתה קיים (הרא"ש כלל פ"ה). וכן אם מוחזקים המקבל או הקונה. וכן נ"ל לדון. וכל זה כשהאשה חזרה בה לאחר שנשבעה, אבל אם לא חזרה, מכירתה ומתנתה קיימים מעכשיו (מהרי"ק שורש ח"י); ולכן אלמנה שלא נשבעה על כתובתה, ונשאת לבעל והכניסה לו הרבה מממון בעלה הראשון, תשבע עדיין. ואם מתה, הבעל השני יורשה ומחזיק במה שבידה (הגהות מרדכי דכתובות). וע"ל סימן ק"א.
אלמנה שמכרה: רמב"ם: אפילו מכרה קרקע קיים, ואפילו לא נשבעה בסוף.
שו"ת רי"ף,רשב"א: אפילו מכרה קרקע קיים, אך בתנאי שתישבע בסוף.
מהר"ם,תרוה"ד: אפילו במטלטלין בטל.
מרדכי: לפי ראות הדיין, כלומר, במקום שנראה לו שלא התפיסה צררי המכר קיים.
שו"ת רא"ש א: במטלטלין קיים אפילו לא נשבעה לבסוף.
שו"ת רא"ש ב: בטל אפילו אם נשבעה בסוף. כיוון שדינה כמלווה, ובע"ח מכאן ולהבא הוא גובה.
ב"י א: שו"ת רא"ש א עוסק במטלטלין שאינם ידועים לבעל, ולכן קיים, שהרי תפיסתה מועילה, ושו"ת ב עוסק בידועים.
ב"י ב: כוונת שו"ת רא"ש א שלא נשבעה ע"י בי"ד אך עכ"פ נשבעה מעצמה, אחרת בטל.
שו"ע: במטלטלין קיים אם נשבעה לבסוף ובקרקעות בטל אפילו נשבעה אא"כ שמו לה בי"ד אפילו של הדיוטות, ויש מי שאומר שצריך שבי"ד יגבו לה.
ח"מ: השו"ע פסק כתירוצו הראשון ברא"ש. הב"ש דוחה שלשיטה זו בידועים בטל אפילו נשבעה לבסוף, שלא כנפסק בשו"ע. עוד קשה, מדוע מועילה שומת בי"ד של הדיוטות, הרי לדעת הרא"ש רק כשתישבע תיגבה מכאן ולהבא.
ב"ש: השו"ע פסק עקרונית כרי"ף וכרשב"א, ולכן מכרה קיים אפילו במטלטלין ידועים, אך בגלל שיש חולקים, הכריע שבקרקעות בטל אפילו נשבעה כי מספק יש להעמיד קרקע בחזקת בעליה. הב"ש התקשה מדוע לא הביא דעת הרמב"ם ועוד שבסי' קג משמע שפסק כמותו.
רמ"א: פסק כמרדכי.
כשמכרה בעצמה אפילו ללא שומת בי"ד של הדיוטות:
רמב"ם: אפילו בכך מכרה קיים.
ר"ח: בכך ודאי לא קיים.
שו"ע: בסי' צג,כה לענין מזונות סתם כרמב"ם וי"א כר"ח, ואילו כאן משמע כרמב"ם. הח"מ והב"ש תמהו על כך.
מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.