פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר צ ז
|
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.
מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים. |
סעיף ז[עריכה]
האשה שכתבה כל נכסיהא לאחר, בין קרוב בין רחוק, קודם שתנשא, אע"פ שאם נתאלמנה או נתגרשה תבטל המתנהב, אין הבעל אוכל פירותיהם, ואם מתה בחייו, אינו יורשהג, שהרי נתנה אותם קודם שתנשא, וכשתמות בחיי בעלה, יקנה מקבל המתנה מתנתו קנין גמור. ולא עוד אלא אפילו נתנה מקצת נכסיה או כולם, קודם, וכתבה למקבל מתנה: קנה מהיום ולכשארצה, שהרי לא קנה קנין גמור עד שתרצה, אין הבעל אוכל פירות אותה המתנה, ואם מתה אינו יורשהד (כתובות עח,ב).
א. שיור: רי"ף,רמב"ם,שו"ע: אפילו אם שיירה כלשהו נחשב מתנה גמורה.
רא"ש,עיטור,רמ"א רנ,ד: רק אם שיירה כדי פרנסתה נחשב שיור. שם מדובר לגבי שכיב מרע, אך הדינים זהים.
ב. כתבה כל נכסיה ונתאלמנה: רא"ש,ח"מ,ב"ש – המתנה בטלה אפילו אם מתה מיד אחריו ולא הספיקה לחזור בה, כיוון שזו אומדנא דמוכח שכוונתה היתה שהמתנה תחזור לאחר מיתת בעלה.
ג. כתבה כל נכסיה – אינו יורשה: הר"ן הקשה מדוע הרי בנכסים שאינם ידועים יורשה, ותירץ שיש כאן אומדנא שכוונתה שאם תמות בחיי בעלה יזכה המקבל לגמרי.
ד. כתבה מקצת נכסיה מהיום ולכשארצה:
ר"ח,רא"ש: המתנה חלה מיד והתנאי הוא שלכשתרצה יכולה לבטל. ב"ש – לפיכך המקבל אוכל פירות ויורש אותה, והטור כתב שהרא"ש חולק על הרמ"ה ולדעתו אפילו מתה מיד אחריו ולא הספיקה לחזור בה אין המקבל יורש, ותימה כי הרא"ש כתב זאת לגבי נותנת כל נכסיה ששם יש אומדנא דמוכח שכוונתה לתת למקבל כדי שלא יירשנה בעלה, ואין ללמוד משם לכאן.
רמב"ם: התנאי הוא שלכשתרצה המתנה תחול ומ"מ אין הבעל אוכל פירות וגם אינו יורשה. ב"ש – אך גם המקבל אינו אוכל פירות ואינו יורש אלא היא אוכלת ויורשיה יורשים. וביאר טעמו שהבעל לא אוכל כיוון שאלו נכסים שאינם ידועים, ואינו יורש כיוון שאומדים שכוונתה לזכות הנכסים ליורשיה ע"י המקבל.
ר"ן: התנאי הוא שלכשתרצה המתנה תחול, ולפיכך הבעל יורש אותה.
מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.