פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר צ יד

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אבן העזר צ יד

סעיף יד[עריכה]

אין האיש רשאי למכור מטלטלין של נכסי צ"ב, ולא למשכנם; ואם מכרן או משכנן, מה שעשה עשוי (רמב"ם). הגה: וי"א דמכרו בטלא (רא"ש). ובגדי האשה שהכניסה לו אין להן דין צאן ברזל, רק נכסי מלוג, כמו שנתבאר לעיל סימן ע"ז, ולכן אם מכרן או משכנן, בטל לכ"ע, כן נ"ל. וי"א דאם אמר שברשותה עשה מה שעשה, נאמן בשבועהב. וכן אם אמר שנתן לה הדמים. (תשובת הרשב"א סי' תתקל"ו, ותתקל"ז). ישראל שגבה קרקע מן העובד כוכבים בחובו, אם יש רשות לעובד כוכבים לפדותו יש לה דין מטלטלין, ואין לאשה כח למחות בו שלא למכרו; אבל אם החזיק בה הישראל ואין הכותי יכול לפדותו, יש לה דין קרקע, ושעבוד כתובת האשה עליה כמו שאר קרקעג (ת"ה סימן של"ט).

א. בעל שמכר נצ"ב מטלטלין: ר' האי,רמב"ם,ראב"ד,שו"ע: בדיעבד המכר קיים. הטעם הוא שהרי יכול לבלותם לגמרי בתשמיש.

רא"ש,רמב"ן,רשב"א,רמ"א: המכר בטל.

מכרה והבעל הסכים אח"כ: ב"ש – המקח קיים ולא צריך לעשות קנין מחדש, וה"ה להפך אם מכר ואח"כ היא הסכימה.

ב. נאמן בשבועה: ח"מ – אפילו אם היא טוענת ברי כנגדו.

כשהלוקח או המלווה בפנינו: תשו' מצאתי כתוב,ח"מ: נאמנת כנגד הלוקח והלוקח צריך להחזיר לה. הח"מ עצמו כתב שכך מבואר ברשב"א ואילו הב"ש כתב שהח"מ פסק כתשובת מ"כ ואילו הרשב"א חולק.

שו"ת רשב"א,מרדכי,סמ"ע[1],ב"ש: אינה נאמנת. ומשמע מהמרדכי שאפילו אם הבעל אינו נמצא כאן.

ג. למחות בו: הכוונה, שאינו יכול למכור לכותי משום שאז לא תוכל לגבות ממנו והוא מפקיע שיעבודה (ח"מ). הגר"א הקשה שקי"ל בחו"מ שיכול למכור.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.

הערות שוליים[עריכה]

  1. חו"מ עב,סקי"ט