פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר קיג ד
|
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.
מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים. |
סעיף ד[עריכה]
הניח בנות רבות, כל שתבא לינשא נותנין לה עישור הנכסים, ושל אחריה עישור מה ששיירה הראשונה, ושל אחריה עישור מה ששיירה שניה. ואם באו כלם לינשא כאחת, ראשונה נוטלת עישור, ושניה עישור מה ששיירה ראשונה, וכן אפילו הן עשר, וחוזרת וחולקות כל העישורים בשוה (כתובות סח,ב). הגה: אע"פ שעישור נכסים אינו נגבה עד שתבא הבת להנשא, מכל מקום משערים לפי מה שהניח בעת מותוא (ר"ן). וכן אם אומדים אותו, אומדים אותו מיד שמת, ואינה נוטלת עד שתנשא (המ"מ פ' שני בשם הרשב"א ותשובת הרמב"ן סימן מ"ו).
א. זמן הנתינה: בשו"ת הרמב"ן הוכיח מהדין שבסעיפנו (שכ"א נוטלת עישור ממה ששיירה קודמתה) שהנתינה בפועל היא בשעה שנישאת, וכתב הרשב"א שמ"מ כשהולכים אחר אומד (ולא עישור), בי"ד אומדים את שיעור הפרנסה כבר בשעת מיתת האב, ומאז הנכסים משועבדים לה. כלומר, בין האומד ובין העישור נעשים ע"פ שעת מותו אלא שכשנותנים עישור אין צריך מיד לבצע את השומא בפועל, כיוון שהקרקעות ידועים ואף אם ימכרו יוכלו לטרוף מהם, ואילו כשנותנים מאומד צריך לאמוד מיד, כי יותר מאוחר לא יוכלו לשחזר את האומד של שעת מותו. וביארו הר"ן והב"י שכל זה לדעות ששמים עישור רק מקרקעות אך לדעות ששמים עישור גם מהמטלטלין (וכן ההלכה לדברי השו"ע בסע' ג שהיום אף גובים ממטלטלין) בכל מקרה צריך לשום מיד[1].
מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.
הערות שוליים[עריכה]
- ↑ אמנם לשון הרמ"א אינה בהירה. מפשטות לשונו משמע שלגבי עישור כתב רק שיש לשער לפי שעת מותו אך בירור השיעור יכול להיעשות גם יותר מאוחר, שלא כדברי הר"ן, ואולי ע"פ דבריו בד"מ שכתב שהרי"ף, הרמב"ם והרא"ש חלוקים על התוס' וסוברים שגם בימינו לא נותנים עישור ממטלטלין, אך קשה כי לא השיג על השו"ע בסע' ג שפסק כתוס'. מאידך בסוף דבריו לגבי אומד כן עסק בזמן השיור וכתב שיש לבצע את האומד בשעת מותו, ובכל זאת כתב לפני הלכה זו "וכן", ומשמע ששתי הבבות עוסקות באותו ענין?! ואולי כוונתו שגם לגבי אומד צריך לאמוד לפי שעת מותו, אלא שבאומד כתוצאה מכך מתחייב ממילא שיש גם לבצע את האומד בשעת מותו, וצ"ע.