פרשני:שולחן ערוך:אבן העזר קיג ח

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אבן העזר קיג ח

סעיף ח[עריכה]

מי שמת והניח שתי בנות ובן, וקדמה ראשונה ונטלה עישור נכסים, ולא הספיקה השניה לגבות עד שמת הבן ונפלו כל הנכסים לשתיהן, אין השניה נוטלת עישור, אלא חולקות בשוה וזכתה הראשונה בעישור שלה (רי"ף,רמב"ם כר' יוחנן כתובות סט,א). (ויש חולקין וסבירא להו דגם השניה נוטלת עישור שלה תחלה ואחר כך חולקין) (ירושלמי,טור בשם הרא"ש כר' חנינא).

כתובות סט,א: לדעת ר' יוחנן שניה הפסידה עישור נכסיה, כיוון שיש לה רווח ביתא הואיל ויורשת, ולכן לא חששו לתקן עבורה, ואילו לדעת ר' חנינא לא הפסידה.

רי"ף,רמב"ם,שו"ע: פסקו כר' יוחנן שהפסידה.

ירושלמי,ר' יונה,רא"ש,רמ"א: פסקו כר' חנינא.

כשהבן מכר את הנכסים: ר"ן,ח"מ,ב"ש – לכו"ע לא הפסידה, כיוון שמדין ירושה אינה יכולה לטרוף ואין כאן רווח ביתא, ולכן טורפת מתורת עישור נכסים.

כשיש עשר בנות שלא נישאו: תוס',ח"מ,ב"ש – מסתפקים אם גם כאן אינה נוטלת לדעת ר' יוחנן או שכאן מודה שנוטלת משום שאין רווח ביתא.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.