פרשני:שולחן ערוך:אורח חיים רנז ד
|
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.
מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים. |
סעיף ד | דינים בהטמנה[עריכה]
המשנה אומרת (נא.) שאם לא כיסה מבעוד יום לא יכסה משחשיכה, אבל אם כיסה ונתגלה מותר לכסות.
הראשונים נחלקו מדוע המשנה נקטה לשון 'נתגלה' ולא 'גילה'.
◄ תוספות, רא"ש, רבינו ירוחם וטור: המשנה באה להשמיע שרק אם נתגלה מבעוד יום מותר לחזור ולכסות, אבל אם גילה מבעוד יום על מנת שלא לכסות שוב, אסור לחזור ולכסות בשבת.
◄ ירושלמי, סמ"ג, סמ"ק, תרומה ורמב"ם: המשנה באה להשמיע שרק אם נתגלה משחשיכה מותר לחזור ולכסות, אבל אם נתגלה מבעוד יום, אסור לכסות שוב כלל.
☜ שו"ע: אם נתגלה או גילה משחשיכה מותר, אבל גילה או נתגלה מבעוד יום אסור לכסותו שוב בשבת, דהוי כטומן מתחילה.
❖ הוספה והחלפה בשבת[עריכה]
הברייתא אומרת (נא.) שלמרות שאסור להטמין בדבר שאינו מוסיף הבל, אם בא להוסיף מוסיף, ורשב"ג אומר שיכול ליטול את הסדינים ולהניח את הגלופקרין או להיפך.
◄ רבינו יונה, סמ"ק, רבינו ירוחם, תרומה, הגהות סמ"ק, רמב"ן, רשב"א וטור: ת"ק ורשב"ג אינם חולקים (ורשב"ג חידש שגם סדינין, שהם דברים קלים, נחשבים להטמנה וממילא מותר להחליף לבגדים כבדים יותר. ועוד השמיע לנו שמותר אפילו להחליף ולא רק להוסיף).
☜ כך פוסק שו"ע.
◄ תוספות וסמ"ג: ת"ק חולק על רשב"ג, ולכן אסור להחליף ורק להוסיף מותר.
⤶ בית יוסף: גם לתוספות אין איסור לגלות בשבת ולהחזיר את אותו כיסוי בשבת (כי זה לא נראה כהטמנה חדשה), ואסור רק להניח בגדים אחרים (והרא"ש כתב שלדעת תוספות יהיה אסור לגלות ולכסות בשבת).
❖ הוספה על תבשיל שאינו מבושל כל צרכו[עריכה]
סמ"ג, סמ"ק, תרומה, הגהות מימוניות וטור: אסור להוסיף בשבת כיסוי על תבשיל שלא התבשל כל צרכו משום שבהוספה נמצא מבשלו.
☜ כך פוסק שו"ע.
◄ מג"א: בהטמנה בדבר שאינו מוסיף הבל אין תוספת בישול, אלא מדובר על קדירה שעל גחלים קטומות שמכוסה בבגדים שלא נוגעים בה, שנפסק בסעיף ח' שמותר. והשמיע לנו כאן שאסור להוסיף עליה עוד בגדים.
◄ בית מאיר, גר"א וביה"ל: גם בהטמנה בדבר שאינו מוסיף הבל יש איסור מצד מבשל, כיוון שהתבשיל חם ועל ידי ההטמנה יכול התבשיל להמשיך ולהתבשל.