פרשני:שולחן ערוך:אורח חיים שא ל

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אורח חיים שא ל


סעיף ל | טלית מקופלת על הצוואר[עריכה]

רשב"א ☜ ושו"ע: מותר לצאת עם טלית המקופלת סביב הצוואר כיוון שיש מדינות שכך דרך הלבישה בהם (ואין בזה סתירה לסעיף הקודם, כי במדינות אלו כך הרגילות (משנ"ב)).

רמ"א: אפילו אם צד ימין מונח על צד שמאל, שהדרך ללבושו כך הוא, ולא הוי משאוי.

⤶ האחרונים נחלקו בביאור דברי הרמ"א:

באר הגולה ועולת שבת: מקום דברי הרמ"א על סעיף כט, שהשו"ע התיר להתעטף בטלית תחת חלוקו ועל זה כתב הרמ"א שמותר אפילו אם הניח צד ימין על שמאל כיוון שזה דרך התנאות.

גר"א: דברי הרמ"א במקומם, ולדעתו הרשב"א התיר כשהטלית על הצוואר ושוליה משולשלים כלפי מטה[1], ועל זה סיים הרמ"א שמותר אפילו אם צד ימין על שמאל ולהיפך כיוון שזה דרך התנאות.

  1. מותר לצאת בטלית שסביב הצוואר אפילו בטלית של מצווה (מג"א), ואין איסור מצד הציציות כיוון שהן עשויות לנוי, כמו שמותר לצאת בהם בלילה (ביה"ל).


הערות שוליים[עריכה]

  1. כך מבין הגר"א את הגהת הרמ"א, כיוון שהוא מביא מקור לדברי הרמ"א מתוספות בדף קמז. (ד"ה מהו) שדן ביחס לטלית שעל כתפו. ולפי זה כוונת הרמ"א שפשוט שמותר אם הטלית אינה מונחת צד ימין על כתף שמאל, אלא אפילו אם מניח ימין על שמאל מותר (עיין שער הציון).