פרשני:שולחן ערוך:אורח חיים שט ב

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אורח חיים שט ב


סעיף ב | אבן שבתוך כלכלה[עריכה]

המשנה (קמא:) מתירה לטלטל כלכלה והאבן בתוכה. בגמרא מבואר שהמשנה עוסקת בכלכלה שיש בה חור והאבן סותמת את החור, ומדובר כשהאבן מהודקת שם היטב ולא יכולה ליפול ממנה, ואז משמשת האבן כדופן (ע"פ רש"י).

דין דומה מוזכר לגבי דלעת (במשנה בקכה.) שהניחו בה אבן כדי להכביד עליה שתכנס לתוך המים ויוכל לשאוב מהבאר, שאם ממלאים בדלעת והאבן לא נופלת (כי קשורה שם) מותר למלאות בה, ואם לא אסור.

☜ כך פוסקים טור ושו"ע.

  1. מדובר כשהידק או קשר את האבן (משנ"ב). ואין צורך דווקא לקשור את האבן במקום הפחת, אלא העיקר שיהדק אותה שם כראוי (שער הציון).

  2. מלשון הגמרא משמע שאם האבן תלויה בתחתית הדלעת מבחוץ אין למלאות בה כי אינה דופן, אך מלשון השו"ע משמע מותר למלאות בה (שער הציון[1]).

  3. אם האבן לא קשורה לדלעת, הדלעת נעשית בסיס לדבר האסור (משנ"ב[2]).


הערות שוליים[עריכה]

  1. משמע מדבריו שאם האבן לא תהיה קשורה שם הרי שהדלעת תאסר כדין בסיס לדבר האסור. אפשר להוכיח מכאן שדבר איסור התלוי על דבר המותר נעשה הדבר המותר בסיס לאיסור.

  2. עיין בסימן רנט, ס"ק ט במשנ"ב, וקשה מכאן שמשמע שגם אם האבן משמשת לדלעת הרי שהדלעת נעשית בסיס לאבן. ותירץ בשש"כ (פרק כ, הערה רח) שמדובר שהדלעת משמשת את האבן (והביא בשם המאירי שמדובר שמניח בתוך הדלעת את האבן וכשירצה ימלא בה (נראה שכוונתו שמניחה לא קשורה, וכשירצה למלאות יקשור וימלא) ואז נמצא שהדלעת בסיס לאבן.