שלום על ישראל

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בית הכנסת שלום על ישראל ביריחו

שלום על ישראל הינו בית הכנסת העתיק של יריחו. בית כנסת זה התגלה בחפירות ארכאולוגיות שנערכו בשנת 1936 על ידי דוקטור ברמקי, מטעם רשות העתיקות של המנדט הבריטי. החוקרים זיהו את רצפת הפסיפס בגודל 10 על 13 מטר כבית כנסת עתיק, בזכות הציורים של ארון הקודש, מנורה, שופר, לולב, והכתובת "שלום על ישראל", שהיא המקור לשמו של בית הכנסת. בית כנסת זה, שנוסד במאה השישית, הינו בית כנסת מיוחד, לאור העובדה שאין בו שום צורה של אדם או חיה. לעומת זאת, בית כנסת מאותה תקופה, הנמצא לא הרחק ממנו, בנערן, כולל צורות של חיות ותמונה של דניאל. סיפורו של בית הכנסת בשנים האחרונות

לאחר הניצחון במלחמת ששת הימים, מספר ישראלים החלו לבקר ב"שלום על ישראל" ביריחו, ובמקומות קדושים אחרים ביהודה ושומרון. ערבי מקומי בנה בית על האתר ודרש דמי כניסה למבקרים. בשנת 1986 רשות הגנים הלאומיים רכשה את הבניין.


פנים הישיבה הצמודה לבית הכנסת הקדום

באותה שנה נוסד מניין קבוע במקום, ובשנות ה-90 המוקדמות, התחילו קבוצות לימוד ושיעורים. במהרה התפתחה ישיבה בבית הכנסת העתיק. לאחר חתימת הסכמי אוסלו בשנת 1993, שבמסגרתם נמסרה ראשונה העיר יריחו לרשות הפלסטינית(הסכם יריחו ועזה תחילה), תלמידי הישיבה חששו שיימנע מהם להגיע למקום. ראש הממשלה יצחק רבין חפץ בתחילה לסגור את הישיבה, אבל לחצים מחבר הכנסת חנן פורת, נחמיה תמרי, הרב הראשי לישראל ישראל מאיר לאו, ואחרים הצליחו לבטל את ההחלטה. רבין החליט לתת ל"שלום על ישראל" סטטוס מיוחד: האתר נשאר תחת שליטה ישראלית במסגרת הסכם קהיר שנחתם באייר התשנ"ג(מאי 94'). הסדר זה היווה דוגמה לאחר מכן לישיבה בקבר יוסף בשכם.

אינתיפאדת אל אקצה

גם לאחר הסכמי אוסלו, היחס של הערבים לבית הכנסת "שלום על ישראל" היה תקין, בניגוד לעוינות שהתנהלה סביב לקבר יוסף בשכם. אולם, מצב זה הסתיים בראש השנה תשס"א.י"ג תשרי התשס"א(12 באוקטובר 2000), פורעים ערבים נכנסו לבנין הישיבה והשחיתו סידורים, ריהוט, ושרפו את הקומה השנייה. הרשות הפלסטינית שיפצה חלק מהנזקים. כיום מתקיימות מעת לעת כניסות של קבוצות מתפללים יהודים, בליווי כוחות צה"ל. ספר התורה של בית הכנסת ניצל בזכות שמירתו בתוך כספת במחסן הנמצא ליד הפסיפס. אולם הצבא סירב להיכנס ליריחו כדי להציל את הספר. בסוף אנשי הישיבה העבירו למפקד בקשר את הוראות פתיחת הכספת. הוראות אלו הועברו לפלסטינים, אשר פתחו את הכספת והחזירו את ספר-התורה. כיום הספר נמצא במאחז "בית חגלה" הסמוך ליריחו.

חוזרים ליריחו מחדשים נוכחות יהודית

בז' באדר התש"ע החלה הפעילות לחזרה לעיר יריחו ולבתי הכנסת ביריחו, התקיימה צעדה ליריחו לבית הכנסת נערן ולאחר כ4 שעות הגיעו כוחות צבא ומג"ב ופינו את כ65 בחורים מהמקום, ב"ה אנו מתכוונים להמשיך בפעילות לחידוש הישוב היהודי ביריחו ובבתי הכנסת בעיר.