פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט מג ב
|
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.
מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים. |
סעיף ב[עריכה]
אם השמיט הסופר ולא כתב: לבריאת עולם (ב"י משמעות הפוסקים), וגם לא כתב: חמשת אלפים כשר (ר"י ע"פ ע"ז י,א). ואפילו השמיט גם המאות, ולא כתב אלא הפרט הקטן, כשר (תוס',רא"ש). הגה: אבל אם כתב האלפים וגם הפרט הקטן, ודלג המאות או העשרות, פסול (ריב"ש סימן שפ"ב).
דילג רק על המאות: מהרא"י: פסל גט שדילג בו על המאות. כיוון שהטעות לא מוכחת מתוך השטר. ואע"פ שהיום בשבוע אינו מתואם עם התאריך, וא"כ יש כאן הוכחה מתוך השטר, מ"מ אין זה נחשב הוכחה מתוך השטר כיוון שרובא דרובא לא יודעים את החשבון. יש לשאול, מדוע לדעתו אם לא כתב כלל את האלפים כשר כמבואר בגמ', הרי כאן לא מוכח מתוך השטר שיש טעות. ונראה פשוט שיש לחלק בין טעות לבין פרשנות. שם הדרך היא לכתוב ללא אלפים ואין זו טעות, ואם כן יש שתי אפשרויות להבין את השטר, או שנכתב באלף הראשון לבריאה או שנכתב לפ"ק, וכדי לפרש את השטר אנו משתמשים גם בראיות חיצוניות, אולם כשודאי נפלה טעות בשטר, לא מועילות ראיות חיצוניות להכשירו.
ב"י: הסתפק אם ה"ה בשאר שטרות או שהחמיר רק בגיטין משום חומרא דעריות.
רמ"א: פסול גם בשאר שטרות.
ש"ך: בשאר שטרות ודאי כשר, ואף בגיטין יש צדדים להקל. הש"ך דחה את הוכחות מהרא"י וכתב שעדיף לתלות בדילוג מאשר לומר שכתב שטר מוקדם לזמן שעוד לא נולד בו – לא צריך שההוכחה שיש כאן טעות תהא מתוך השטר אלא היא יכולה לבוא מבחוץ. לגבי הראיות ראה בביאור לסעיף הבא. נתקשיתי מסע' ח ששם מוכח שראיות מבחוץ אינן מועילות והש"ך שם אינו משיג, ונראה שגם הש"ך מודה בראיות חיצוניות שאינן ידועות לכל שאינן מכשירות, ונחלק דוקא בדבר שכולם יודעים אותו, כמו אצלנו, שכולם יודעים את התאריך ומבינים שהתאריך לא נכתב לפני מאה שנה.
דילג רק על העשרות: ריב"ש,ב"י,רמ"א: פסול.
מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.