פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט קנה לו

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט קנה לו

סעיף לו[עריכה]

במה דברים אמורים, בשאר נזקים, חוץ מארבע שהם העשן וריח בית הכסא ואבק וכיוצא בו ונדנוד הקרקע, שכל אחד מאלו אין לו חזקה, ואפילו שתק כמה שנים הרי זה חוזר וכופהו להרחיק (כג,א). הגה: ואפילו סמך קודם שבא לשם דבר הניזק (טור בשם הרא"ש ור"ת והרמב"םא). מיהו אם זכו שניהן בשל הפקר, כל הקודם, זכה, ואין השני אחריו יכול למחות בו. (ריב"ש סימן שכ"ב). וכן היזק ראיה במקום שצריך מחיצה, כגון חצר השותפין שיש בו דין חלוקה, יש לכל אחד מהם לכוף את חבירו לבנות הכותל באמצע, כדי שלא יראהו חבירו בשעה שמשתמש בחלקו; ומאחר שממילא הם מזיקים זה את זה בלי עשיית שום מעשה, אין להם חזקה אלא אע"פ שעמדו כך שנים רבות בלא מחיצה כופהו לעשות מחיצה בכל עת שירצהב. ולמה שינו נזיקין אלו משאר נזיקין, לפי שאין דעתו של אדם סובלת נזיקין אלו, וחזקתו שאינו מוחל, שהזיקו היזק קבוע. ואם קנו מידו שמחל בנזיקין אלו (או שמכרן לו או נתנן לו) (טור בשם ר"י והרא"ש וב"י בשם הרשב"א), אינו יכול לחזור בוג (רמב"ם).

גמרא: אמר רב נחמן אמר רבה בר אבוה: אין חזקה לנזקין... רב מרי אמר בקוטרא ורב זביד אמר בבית הכסא.

א. אמנם רבנו יונה סובר שאם סמך קודם הוי חזקה. הרא"ש לשיטתו שא"א למחות בו קודם שיש את הדבר הניזוק ודאי צריך לומר שאין חזקה. ראה סימן קנד,טז.

ב. אמנם באופן עקרוני יש חזקה להיזק ראיה, כן שיטת הרמב"ם, הרא"ש והשו"ע לעיל קנד,ז, שלא כדעת הרי"ף והרמב"ן.

ג. קנין ומחילה בקוטרא – הטור הביא ארבע שיטות:

ר"ת: אין חזקה לנזקים פירושו שאפילו אם ידוע שהיה קנין לא מועיל, כי זה קנין בטעות, שסבור היה שיוכל לסבול, ועתה רואה שאינו יכול.

י"א: החזקה בנזקים אינה מהווה ראיה, אך אם יש ראיה שמכר או נתן מועיל. לגבי מחילה לא מועיל אפילו אם ידוע. הב"ח מבאר זאת שבמכירה ודאי אגב זוזי גמר ומקנה, ונתינה הוי כמכירה לפי שלולא עבד ליה ניחא דנפשיה לא הוה יהיב ליה מתנתא, משא"כ במחילה.

ר"י,רמב"ם,רא"ש,שו"ע: אם יש ראיה מועיל אפילו במחילה, אך דוקא כשהיה קנין על המכירה, הנתינה או המחילה. הסמ"ע מעיר שבמכירה התשלום עצמו מהווה את הקנין.

י"א: אם יש ראיה מועיל תמיד, ואפילו אם לא היה קנין.

נתיבות: א. למ"ד שבשאר נזקין צריך ג' שנים וטענה, גם שם צריך קנין על המחילה (לא מצינו חילוק בש"ס ביניהם אלא לענין חזקה).

ב. אם לפני שהיה שם דבר הניזוק נתן רשות למזיק לשים נזקיו, מועיל ללא קנין אפילו בקוטרא. דוקא כשהניח מעצמו ללא רשות אין לו חזקה (או אם הניח לאחר שהיה דבר הניזק, שאז לא מועילה נתינת רשות ללא קנין).

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.