פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט רה יא
|
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.
מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים. |
סעיף יא[עריכה]
העידו עליו עדי המכר שביטל המודעא, הרי המודעא בטלה. ואם אמר לעדי המודעא: הוו יודעים שכל קנין שאני לוקח לבטל המודעא שהכל בטל ואיני אומר כך אלא מפני האונס שאתם יודעים ואין ברצוני להקנות לזה האנס לעולם, הרי המכר בטל ואף על פי שקנו מידו לבטל המודעא. הגה: מיהו אם חזר ובטל כל הבטולין שעשה בתחלה, י"א דמהני (טור בשם הרא"ש), וכן נוהגין לכתבו בשטרות לבטל כל מודעי דנפיק מגו מודעי עד עולם (ר"ן פ' הכותב). ודוקא במכר, אבל במתנה; כל זמן דידעינן באונסיה אע"ג דבטל מודעא לא הוי מתנה. אבל אי לא ידעינן אונסיה מהני ביטול מודעא אף במתנה (טור בשם הרא"ש וב"י בשם תוס' ור"ן ומהרי"ק שורש קי"ח); וכן אם הודה באיזה דבר שאינו חייב, הוי כמתנה לכל דבר (ב"י בשם הרשב"א).
ביטול מודעה במכר: ר' האי,סמ"ע ברמב"ם: מסר מודעה וביטלה לא הוי ביטול. החולקים סוברים שכמו שאגב זוזי גמר ומקני כך גמר ומבטל מודעה.
ב"י ברמב"ם,שו"ע: הוי ביטול, אך אם אמר מראש שהוא מוסר מודעה גם על כל הביטולים, לא הוי ביטול.
רא"ש,רמ"א: אפילו אם מסר מודעה על כל הביטולים, אם עושה אח"כ ביטול על כל המודעות הוי ביטול.
במתנה: במתנה אם ידוע האונס לא צריך בכלל מודעה, ולכן לכו"ע אף אם ביטל את המודעה המתנה לא חלה. ואם לא ידוע האונס, הדין הוא כמו במכר, כפי שנחלקו לעיל.
מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.