פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט רז כא

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט רז כא

סעיף כא[עריכה]

חייב עצמו בדבר שאינו קצוב, כגון שאמר: הריני חייב לזון אותך או לכסותך חמש שנים, להרמב"ם לא נשתעבד, וכל האחרונים חלקו עליו. (ועיין לעיל סימן ס').

התחייבות בדבר שאינו קצוב: רמב"ם: אי אפשר להתחייב בכך. ופוסק לזון ביתו חמש שנים מועיל כי הפסיקה היתה בשעת הנישואין ודמי לדברים הנקנים באמירה. הכס"מ מביא לכך מקור מכתובות קב,ב. שם נאמר שכיוון שהבנות לא היו בשעת הקנין אינן טורפות ממשועבדים, והיכי דמי שיטרפו? כגון שגירשה והחזירה ופסק עימה לזון ביתו. מכך שהגמ' לא כתבה כגון שעשה כעת קנין משמע שזה לא מועיל, ולכן כתבה דוקא שגירשה ונשאה מחדש, שאז הוי כדברים הנקנים באמירה.

ראב"ד,רא"ש,רמב"ן,רשב"א,שו"ע[1]: אפשר. התרומות מוכיח כן מגיטין נ,ב שאם כתב בשטר אנא איקום ואשפי וכו' זה אמנם לא מועיל לגבות ממשועבדים אכילת פירות ושבח קרקעות בגלל שאין זה קצוב, אמנם כן גובים מבני חורין.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.

הערות שוליים[עריכה]

  1. משמע כאן שפסק כמותם, וכן כתב בפירוש בסימן קלד. אמנם בסי' רלב, לגבי המוכר חפץ לחברו ואמר לו שיש בו מום והתנו שלא יחזור בו, הביא רק את דעת הרמב"ם ואף הרמ"א לא השיג. הסמ"ע כתב שאולי משום שמהרמב"ם עצמו משמע ששם יש טעם נוסף מדיני אונאה, אך הקשה שהב"י עצמו כתב שם שאין ללמוד מדיני אונאה, ושעיקר הטעם שם הוא מצד שא"א להתחייב בדבר שאין לו קיצבה.