פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט רט ח

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט רט ח

סעיף ח[עריכה]

אף על פי שצריך ליתן לו הפירות ששייר, אם לא יתנם לו אין המקח מתבטל בכך. אבל אם מתנה: על מנת שתתן לי או לפלוני מהפירות כך וכך בכל שנה, אז קיום המקח תלוי בו, ואם לא יתן לו כמו שהתנה יתבטל המקח. הגה: דאף על גב דאין אדם מקנה דבר שלא בא לעולם, מכל מקום יכול להתנות על דבר שלא בא לעולם (טור סי"ב והמרדכי פ"ק דמציעא אות רמו). וכן לסלק עצמו וכחו מדבר שלא בא לעולם, הואיל ועדיין לא זכה בוא (מרדכי ר"פ הכותב). ועיין באבן העזר סימן צ"ב. י"א דאע"ג דאין אדם מקנה דבר שלא בא לעולם, מ"מ אם (הוא ג"כ) רוצה לקנות, מקני גם כן, ולכן שנים שהקנו זה מזה על מתנה שיקבל אחד מהן, מאחר שלכל מי שיתן (לו) יחלוק עם חבירו, דקנהב (הגהות מרדכי דב"ב אות תרס"ג) וע"ל סימן קע"ו סעיף ג' דיש חולקין.

ב"ב סג,א: על הבריתא של בן לוי הגמרא הקשתה הרי אין אדם מקנה דשלב"ל (ותירצה ששייר את מקום המעשר).

קשה - הרי אדם מתנה על דשלב"ל?

רא"ש: הבריתא סברה שע"מ הוי שיור ולא תנאי, ולפי"ז להלכה שקי"ל שהוי תנאי אפשר להתנות כך, ואם לא יתקיים התנאי המקח יבטל.

ר"ח,רמב"ן,ר"ן: הברייתא סברה שע"מ הוי תנאי, אך כאן ששייר במה שמכר ולא תלה ממכרו במעשר לכו"ע הוי שיור.

סמ"ע: לפי הרא"ש רק לשון שיור ממש אינה כתנאי, אך לשון ע"מ שיהיה לי כך וכך הוי תנאי, ואילו לפי הרמב"ן גם זה הוי שיור, ורק אם אומר ע"מ שתתן לי כך וכך הוי שיור.

א. סילוק: סמ"ע סקכ"א - מדובר דוקא באדם שנכסי חברו משועבדים לו ולכן יכול להסתלק מכך כמו שבעל יכול להסתלק מנכסי אשתו לאחר האירוסין, אחרת אינו יכול כמבואר בסע' ו שא"א למחול על דשלב"ל (צריך שיהיה לו קשר לנכסים, אחרת הוי דשלב"ל, ומאידך צריך שעוד לא יהיו שלו לגמרי כי אז כבר צריך ממש קנין ולא מספיק להסתלק).

ב. הגמ"ר - בההיא הנאה דסמכי אהדדי גמר ומקנה. משמע מכך שאפי' לא צריך קנין. ולעיל קעו,ג הרמב"ם והשו"ע כתבו שהאומנים לא יכולים להתנות שיהיו שותפים ברווחים דהוי דשלב"ל, והרמ"א שם כתב י"א שמועיל וי"א שאפילו אי"צ קנין.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.