פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט ריא ב
|
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.
מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים. |
סעיף ב[עריכה]
מי שהיה מורישו גוסס (פי' המעלה ליחה בגרונו מפני צרות החזה, שזה יקרה סמוך למיתה), ונטה למות, ורצה למכור מנכסיו מעט כדי להוציא הדמים בצרכי קבורה, הואיל והבן עני ואם ימתין עד שימות וימכר ישתהא המת ויתבזה, תקנו חכמים שאם מכר ואמר: מה שאירש מאבי היום מכור לך, ממכרו קיים. הגה: ואין מדקדקים אם מכר יותר מעט. ואם לא מצא למכור מעט, מוכר בכדי שיעור שמוצא למכור (ר"ן פ"ק דמציעא והמגיד פכ"ב דמכירה בשם רב האי וב"י בשם תלמידי רשב"א). וכן צייד עני שאין לו מה יאכל, ואמר: מה שתעלה מצודתי היוםב מן הים מכור לך, ממכרו קיים משום כדי חייו.
ב"מ טז,א: מה שאירש מאבא מכור לך מה שתעלה מצודתי מכור לך - לא אמר כלום. מה שאירש מן אבא היום מכור לך, מה שתעלה מצודתי היום מכור לך - דבריו קיימין!... ומאי שנא רישא ומאי שנא סיפא? אמר רבי יוחנן: סיפא מה שאירש מאבא היום - משום כבוד אביו, מה שתעלה מצודתי היום - משום כדי חייו. [רש"י: שהיה אביו גוסס וצריך מעות לקבורתו, ומוזהר בכבוד אביו שלא להשהותו בביזיון].
א. שדה זו: ר"ת[1],רמ"א: אם פירש ואמר "שדה זו שאירש" מועיל. ראיה א - כתובות צא,ב: "ההוא גברא דזבנה לכתובתה דאימיה בטובת הנאה ואמר ליה אי אתא אם ומערערא לא מפצינא לך". משמע שהמכר תופס. ראיה ב - ב"ב קנט,א: "בן שמכר בנכסי אביו בחיי אביו ומת בנו מוציא מיד הלקוחות משום דמכח דאבוה דאבא קא אתינא". וקשה הרי גם ללא טעם זה יכול להוציא מידם שהרי המכר לא תופס, וצריך לתרץ שמדובר במפרש איזו שדה, ובכך המכר תופס.
רא"ש,סמ"ע: דוקא בירושה שבאה ממילא, דאיכא תרתי לטיבותא, אך במקח לא מועיל אפילו כשמפרש. נתיבות - וה"ה כשיש לו אחים, משום שגם אם נפלה שדה זו לחלקו, אחים שחלקו דמי ללקוחות, והוי כ'שדה זו לכשאקחנה'.
ע"ש: גם במקח מועיל כשאומר "שדה זו לכשאקחנה".
גאונים,שו"ע: גם כשמפרש איזו שדה לא מועיל. הם דוחים את הראיות שודאי הקרקע לא נקנתה, והגמרא דנה בשני המקומות אם צריך להחזיר את הדמים (וכ"כ תוס' בב"ב). עוד תירץ רבנו האי שמדובר שם באביו גוסס ומכר לצורך קבורתו.
ב. תעלה מצודתי היום: ב"י - הרי"ף והרמב"ם לא ציינו "היום" כדברי הבריתא ויתכן שלדעתם היום בא לאפוקי חודש, אך לאו דוקא היום, אולם רבנו האי, הרא"ש והר"ן כתבו שהיום בדוקא.
מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.
הערות שוליים[עריכה]
- ↑ כתובות צא,ב