פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט ריב ג

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט ריב ג

סעיף ג[עריכה]

אבל אם מכר לאחר בית ואילן וחורבה וחצר, ושייר לעצמו דירת הבית ואכילת הפירות ואויר החורבה ואויר החצר, מהני, דהוו כאילו פירש ששייר לעצמו מקום. ואפילו לא הזכיר שיור בחצר כלל, אלא מכר לו בית ואמר לו: על מנת שדיוטא העליונה שלי, אמרינן ששייר לו מקום בחצר להוציא זיזין מהדיוטא לחצר. (ב"ב קמח,ב ע"פ רמב"ם). הגה: ואם שייר לעצמו זכות וגם שייר לאיש אחר, אמרינן כמו ששייר לעצמו בעין יפה ובאופן המועיל כן שייר לחבירו, דודאי על ענין אחד נתכויןא (תשובת רמב"ן סי' י"ח). ועיין לעיל סימן ר"ט סעיף ז'.

א. שייר לעצמו ולאחר: הרמב"ן כתב שמועיל גם לאחר, אולם סיים שמצד אחר לא קנה, שהרי לשון שיור אינו לשון מתנה, וא"כ לא אמר לשון המועילה להקנות לחברו. הרמ"א פסק שמועיל כתחילת דברי הרמב"ן, וביארו הש"ך שהבין שסוף דברי הרמב"ן באו לשלול מקרה אחר, אולם במקרה שלנו מועיל, אך הש"ך עצמו דחה הבנתו, ופסק שלא קנה חברו. הט"ז מיישב את הרמ"א שעוסק במקרה שאמר שיירתי לפלוני דירה שאני נותן לו במתנה.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.