רבי אברהם בן הרמב"ם: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
 
(7 גרסאות ביניים של 2 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
'''רבי אברהם בן הרמב"ם''' מה[[ראשונים]], בנו של ה[[רמב"ם]]. נולד בשנת ד"א תתקמ"ו בקהיר. כיורשו של הרמב"ם, כיהן כ"נגיד" בקהילת קהיר לאחר פטירת אביו-רבו בשנת ד"א תתקס"ד. משרת הנגידות נשתמרה במשפחתו במשך ארבעה דורות. כאביו, הצטיין ר' אברהם ב[[תלמוד]], ב[[פילוסופיה]], ב[[מדע]] ובמיוחד ב[[רפואה]], ועבד כרופא בבית החולים הקהירי. הגן על שיטתו הפילוסופית של אביו כנגד התקפות מתנגדי אביו ואף הריץ מאמר חשוב בענין זה לחכמי פרובנס. ספרו בו מגן על הפילוסופיה של אביו נקרא '''מלחמות ה''''. השיב על שאלות בהלכה, שקובצו לספר '''[[שו"ת]] רבי אברהם בן הרמב"ם'''. בנוסף, ספרו המרכזי הוא '''[[המספיק לעובדי השם]]''' באמונה, פירוש ל[[מקרא]], מאמר מפורסם על אגדות חז"ל (מובא בהקדמות לספר [[עין יעקב]] ובחלק ממהדורות [[אגרות הרמב"ם]]), בו הוא מסביר (על פי שיטת אביו), כי חז"ל נתכוונו באגדותיהם לרמוז על דברים עמוקים ואין להבינן כפשוטן, וכן כי חז"ל הסתמכו על הידע המדעי שהיה ידוע בימיהם, ואין לסמוך על כל דברי המדע הכתובים בדבריהם. כמו כן, כתב כתבים שונים להגנה על אביו ולפירוש כתביו. נפטר בקהיר בשנת ד"א תתקצ"ז.  
'''רבי אברהם בן הרמב"ם''' היה מגדולי חכמי מצרים בתקופת ה[[ראשונים]], בנו של ה[[רמב"ם]].  


{{ציר זמן לרבנים|התחלה=1186|מספר שנים=51}}
==תולדות חייו==
נולד בשנת ד"א תתקמ"ו בקהיר. למד מפי אביו ונעשה לתלמידו המובהק. נשא את בתו של ראש דייני פושטאט, [[רבי חננאל בן שמואל]], תלמידו של הרמב"ם. כיורשו של אביו, כיהן כ"נגיד" בקהילת קהיר לאחר פטירת אביו-רבו בשנת ד"א תתקס"ד. משרת הנגידות נשתמרה במשפחתו במשך ארבעה דורות. כאביו, הצטיין ר' אברהם ב[[תלמוד]], ב[[פילוסופיה]], ב[[מדע]] וב[[רפואה]], ועבד כרופא בבית החולים הקהירי. הגן על שיטתו הפילוסופית של אביו כנגד התקפות מתנגדי אביו ואף הריץ מאמר חשוב בענין זה לחכמי פרובנס.
 
נפטר בקהיר בשנת ד'תתקצ"ח.
 
==חיבוריו==
* '''[[המספיק לעובדי ה']]'''- ספרו הבסיסי העוסק בענייני [[מוסר]] ו[[אמונה]].
* '''[[שו"ת]] רבי אברהם בן הרמב"ם'''- תשובות בהלכה.
* '''מלחמות ה''''- ספר הגנה על שיטתו הפילוסופית של הרמב"ם.
* '''[http://www.daat.ac.il/daat/vl/tohen.asp?id=103 ברכת אברהם]'''- תשובות לשאלות שנשאל אודות שיטת אביו.
* '''[http://hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=38997&pgnum=1 מעשה נסים]'''- תשובות לשאלותיו של רבי דניאל הבבלי על שיטת הרמב"ם.
* [http://hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=40223&pgnum=1 פירוש על התורה].
* '''[http://www.daat.ac.il/daat/mahshevt/agadot/hagada1-2.htm מאמר על אגדות חז"ל]'''- בו הוא מסביר (על פי שיטת אביו), כי חז"ל נתכוונו באגדותיהם לרמוז על דברים עמוקים ואין להבינן כפשוטן, וכן כי חז"ל הסתמכו על הידע המדעי שהיה ידוע בימיהם, ואין לסמוך על כל דברי המדע הכתובים בדבריהם.
 
{{ציר זמן לרבנים|התחלה=4946|מספר שנים=51}}
 
==לקריאה נוספת==
* [[הרב ראובן מרגליות]], '''[http://hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=29154&pgnum=1 תולדות רבנו אברהם מיימוני בן הרמב"ם]




שורה 9: שורה 26:
[[קטגוריה:פוסקים]]
[[קטגוריה:פוסקים]]
[[קטגוריה:הרמב"ם]]
[[קטגוריה:הרמב"ם]]
[[קטגוריה:רבנים ספרדים]]
[[קטגוריה:חכמי מצרים]]

גרסה אחרונה מ־14:30, 3 בספטמבר 2023

רבי אברהם בן הרמב"ם היה מגדולי חכמי מצרים בתקופת הראשונים, בנו של הרמב"ם.

תולדות חייו[עריכה]

נולד בשנת ד"א תתקמ"ו בקהיר. למד מפי אביו ונעשה לתלמידו המובהק. נשא את בתו של ראש דייני פושטאט, רבי חננאל בן שמואל, תלמידו של הרמב"ם. כיורשו של אביו, כיהן כ"נגיד" בקהילת קהיר לאחר פטירת אביו-רבו בשנת ד"א תתקס"ד. משרת הנגידות נשתמרה במשפחתו במשך ארבעה דורות. כאביו, הצטיין ר' אברהם בתלמוד, בפילוסופיה, במדע וברפואה, ועבד כרופא בבית החולים הקהירי. הגן על שיטתו הפילוסופית של אביו כנגד התקפות מתנגדי אביו ואף הריץ מאמר חשוב בענין זה לחכמי פרובנס.

נפטר בקהיר בשנת ד'תתקצ"ח.

חיבוריו[עריכה]

  • המספיק לעובדי ה'- ספרו הבסיסי העוסק בענייני מוסר ואמונה.
  • שו"ת רבי אברהם בן הרמב"ם- תשובות בהלכה.
  • מלחמות ה'- ספר הגנה על שיטתו הפילוסופית של הרמב"ם.
  • ברכת אברהם- תשובות לשאלות שנשאל אודות שיטת אביו.
  • מעשה נסים- תשובות לשאלותיו של רבי דניאל הבבלי על שיטת הרמב"ם.
  • פירוש על התורה.
  • מאמר על אגדות חז"ל- בו הוא מסביר (על פי שיטת אביו), כי חז"ל נתכוונו באגדותיהם לרמוז על דברים עמוקים ואין להבינן כפשוטן, וכן כי חז"ל הסתמכו על הידע המדעי שהיה ידוע בימיהם, ואין לסמוך על כל דברי המדע הכתובים בדבריהם.
תקופת חייו של רבי אברהם בן הרמב"ם על ציר הזמן
תקופת הזוגותתנאיםאמוראיםסבוראיםגאוניםראשוניםאחרוניםציר הזמן

לקריאה נוספת[עריכה]