ישיבת קול תורה: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
שורה 92: שורה 92:
*[[הרב שלמה מחפוד]] יו"ר [[בד"ץ יורה דעה]] וגדול רבני תימן.
*[[הרב שלמה מחפוד]] יו"ר [[בד"ץ יורה דעה]] וגדול רבני תימן.
*[[הרב יצחק רצאבי]] מרבני תימן.
*[[הרב יצחק רצאבי]] מרבני תימן.
*[[הרב משה חיים לאו]] רב מרכז העיר נתניה ומועמד לרבנות ירושלים.
*[[הרב משה חיים לאו]] רב מרכז העיר נתניה.
*[[הרב מרדכי גרוס]] גאב"ד [[בד"ץ חניכי הישיבות]] בבני ברק
*[[הרב מרדכי גרוס]] גאב"ד [[בד"ץ חניכי הישיבות]] בבני ברק
*[[הרב גבריאל יוסף לוי]] ראש ישיבת [[באר התורה]]
*[[הרב גבריאל יוסף לוי]] ראש ישיבת [[באר התורה]]

גרסה מ־17:59, 7 ביולי 2015

ישיבת קול תורה - הבנין הראשי
ישיבת ועד הישיבות - תש"א, בהשתתפות הרב יחיאל שלזינגר (שני מימין)
הרב ברוך קונשטט ראש הישיבה מוסר שיעור בימים הראשונים של הישיבה
הרב בן ציון בורודיאנסקי - מראשי הישיבה
המשגיח הרב יצחק ירוחם בורודיאנסקי - חתנו של הרב שלמה זלמן אויערבך ראש הישיבה
מימין לשמאל: הרב פוברסקי, ראש הישיבה הרב שלזינגר, המשגיח הישיש רבי גדליה אייזמן, המשגיח הרב יצחק ירוחם בורודיאנסקי (נואם)
הרב אלחנן משה קונשטט הרחיב ביסס והגדיל את הישיבה מאד
ראש הישיבה הרב אויערבך עם יורשו בתפקיד הרב מ.י. שלזינגר
הרב גדליה אייזמן (משמאל) עם הרב שלמה וולבה (מימין) בישיבה בשנת תש"ס
הרב ברוך שמואל דויטש מראשי הישיבה במוצאי שמחת תורה בישיבה
הרב שלום פוברסקי מראשי הישיבה בנו של הרב דוד פוברסקי ראש ישיבת פוניבז', צולם בישיבה תשס"ו
הרב ישראל בונדהיים ותיק הר"מים ומחשובי הבוגרים
הרב אברהם ארלנגר
המשגיח הרב גדליה אייזמן (מימין) עם הרב שמעון משה דיסקין
הרב אביעזר שפירא משגיח הישיבה לצעירים
הרב דוד הקשר משמאל, עם רבותיו הרב שלמה זלמן אויערבאך (למעלה מימין) והרב אלעזר מנחם מן שך (למטה מימין)
הרב יהודה עדס ראש ישיבת קול יעקב, בוגר ישיבת קול תורה ולשעבר ר"מ בישיבה
מצבת רבי שלמה זלמן אויערבך - "העמיד תלמידים הרבה בישיבת קול תורה"

תולדות הישיבה

ישיבת "קול תורה", בירושלים, נוסדה בתרצ"ט - 1939 ע"י הרב יחיאל שלזינגר דיין ור"מ בק"ק פרנקפורט גרמניה, וע"י הרב ברוך קונשטט דיין ור"מ בק"ק פולדא גרמניה. עם הווסדה שכנה הישיבה ברחביה ושם נדדה בין מבנים שונים, עד להקמת משכן הקבע בשכונת בית וגן, אליה נכנסה הישיבה בשנת תשי"ז - 1957.

ראש הישיבה הראשון הרב יחיאל שלזינגר נפטר לאחר מחלה קצרה עשר שנים לאחר הקמת הישיבה, שותפו הרב ברוך קונשטט צירף אליו את הרב שלמה זלמן אויערבך שמאז שימש כראש הישיבה עד סוף ימיו בתשנ"ה - 1995. בהנהגת הישיבה שימשו רבנים מפורסמים, ביניהם הרב יונה מרצבך רבה של ק"ק דארמשטאט מגדולי רבני גרמניה וחבר מועצת גדולי התורה, (תרס"א - תשמ"ב), הרב יוסף יהודה ריינר מגדולי רבני הונגריה, הרב חיים יוסף יעקובוביץ ועוד. החלק הכלכלי ניהולי הופקד בידיים אמונות של הרב זאב לנג שמסר נפשו למען הישיבה ובימים קשים דאג לכלכלתם ורווחתם של התלמידים, ואחריו הרב אלחנן משה קונשטט בנו של הרב ברוך קונשטט ששימש גם כר"מ וגם ביסס הרחיב והגדיל את הישיבה מאד.

משגיח הישיבה

המשגיח המיתולוגי של הישיבה היה הרב גדליה אייזמן ששנים רבות עמד על משמרתו באמונה עד להתפטרותו בסוף שנות השבעים, ועד כיום הוא נוכח בישיבה ומשרה עליה מהודו. בתחילת ימיה שימשה הישיבה כמין ישיבה יחודית ברוחם של עולי גרמניה ואיטליה, ובגלל האחרונים גם נקבע שפתה לעברית ולא יידיש כמקובל בימים ההם.

במשך השנים, ובהנהגתו של הרב אלחנן משה קונשטט בנו של הרב ברוך קונשטט הנ"ל שינתה הישיבה כיוון ונהייתה לאחת הישיבות הליטאיות החשובות, מקבילה לרעותיה ישיבת חברון וישיבת פוניבז, אולם למרות הכל נשמר בה עד היום הניחוח ה'יקי', ההקפדה על דברים שבאצילות וההנהגה הטובה, ואורך רוח וסובלנות רבה למנהגים ועדות שונים.

במשך כ 20 שנה גם הרב שלמה וולבה המשגיח המפורסם של ישיבת באר יעקב מחבר ספר עלי שור נתן שיחות בישיבה תמידים כסדרם, מדי מוצאי שבת.

המצב כיום

כיום הישיבה מחולקת לכמה מחלקות, ובסך הכל כאלף תלמידים ישנם בה, ועל המלאכה מנצח ראש הישיבה הרב משה יהודה שלזינגר בנו של הרב יחיאל שלזינגר ראש הישיבה הראשון, שנתמנה לראש הישיבה עם פטירתו של קודמו הרב שלמה זלמן אויערבך. ישיבה קטנה - כ-250 תלמידים, בניהולו הרוחני של המשגיח הרב אביעזר שפירא, המשמש גם כאדמו"ר מדרוהוביטש. ישיבה גדולה - כ 600 תלמידים, בראשות ראש הישיבה ובניהולו הרוחני של המשגיח הרב יצחק ירוחם בורודיאנסקי תלמידו המובהק של משגיחה המיתולוגי של ישיבת פוניבז' הרב יחזקאל לווינשטיין וחתנו של ראש הישיבה הרב שלמה זלמן אויערבך. כולל אברכים - כ 140 אברכים בוגרי הישיבה שנוכחותם בבית המדרש ופעילותם בישיבה נותנת מימד בוגר יותר ורציני יותר לרמת הלימודים כולה. בישיבה קיימת מחלקה מיוחדת לתלמידים מהגולה, המתקבצים אל הישיבה ממדינות רבות, ועד לשילובם המלא בין התלמידים הרגילים ניתן להם שיעור יחודי להם על ידי הרב ישעיה פורטנוי שמשלב אותם לאט לאט בתוך הקלחת הישראלית, בשפה ובסגנון ובצורת הלימוד הנהוגה בישיבה.

ר"מים כיום

כר"מים משמשים אישים ידועים רבים, ביניהם

מהרמי"ם בעבר

בעבר שימשו בה כר"מים לבד מהנזכרים לעיל בתולדות הישיבה, גם

ויבדלו לחיים

ועוד.

הנהלת הישיבה

הנהלת הישיבה מורכבת מ:

ועוד.

כנס הבוגרים הגדול

כנס הבוגרים הגדול - שבט תשס"ז

בא' שבט תשס"ז ערכה הישיבה "כנס בוגרים" כוללני של כל התלמידים שלמדו בישיבה. מתוך 7000 בוגרים בארץ ובחו"ל שהיו עד אז, הגיעו כ 2500 בוגרים ל"בניני האומה" ונפגשו שוב בחבבריהם הוותיקים וברבותיהם מהישיבה. התרגשות גדולה היתה כאשר נכנס המשגיח הישיש הרב גדליה אייזמן למקום, ואלפים הצטופפו רק כדי לראות לרגע קט שוב את פניו. הכינוס נקרא בגלל מצב כלכלי קשה ביותר שפקד את הישיבה, ובכינוס קרא הבוגר הרב יהודה עדס לציבור לתרום ולא להסס, ואכן חלקם הגדול של הבוגרים עשה כדבריו. את הכנס הנחה הרב משה חיים לאו רב מרכז העיר נתניה ומועמד לרבנות ירושלים, בוגר הישיבה. מעבר לענין הכלכלי, הכינוס עורר התרגשות רבה וענין רב אצל הבוגרים כולם וידידי הישיבה בכל העולם, והדיו נשמעו למרחקי זמן ארוכים.

בוגרים ידועים

קישורים חיצוניים

סרט תדמית של ישיבת "קול תורה" באתר "יו טיוב".