פרשני:שולחן ערוך:אורח חיים שה ח: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(Added ben shmuel book.)
 
(Added ben shmuel book.)
 
(גרסת ביניים אחת של אותו משתמש אינה מוצגת)
שורה 4: שורה 4:
== סעיף ח | נתינת מרדעת בחצר ==
== סעיף ח | נתינת מרדעת בחצר ==


<blockquote>הגמרא מתירה (נב:) להניח מרדעת על החמור בשבת כשהוא בחצר. וכנזכר בסעיף הקודם אסרו הראשונים לקשור אותה בשבת (הרא&quot;ש והטור ביארו שזה משום משתמש בבעלי חיים).
<blockquote>הגמרא מתירה (נב:) להניח מרדעת על החמור בשבת כשהוא בחצר. [וכנזכר בסעיף הקודם אסרו הראשונים לקשור אותה בשבת (הרא&quot;ש והטור ביארו שזה משום משתמש בבעלי חיים)].
</blockquote>
</blockquote>
נחלקו הראשונים לגבי הנחת אוכף על סוס:
'''''◄''''' סמ&quot;ג: מותר להניח מרדעת רק על חמור, אך לא על סוס, והורדת מרדעת אסורה בכל מקרה. אוכף אסור בהורדה ונטילה בין בסוס ובין בחמור<ref>'''בית יוסף:''' הגמרא אומרת שחמור מותר במרדעת משום שיש לו צער צינה. ואם כך להניח על סוס אסור בכל מקרה, משום שאין לו צער צינה. וגם בחמור אסור ליטול המרדעת וכן אסור באוכף שאינו מחמם כל כך ומוכח כדברי '''הסמ&quot;ג'''. ומה שנאסר לתת אוכף וכן מרדעת על סוס אינו משום משתמש בבעלי חיים (כמו שביארו הרא&quot;ש והטור בשם הירושלמי) אלא משום שנראה כהולך למקום רחוק או שרוצה להטעינה משוי.</ref>.


◄ '''סמ&quot;ג:''' מותר להניח מרדעת רק על חמור, אבל לא על סוס, והורדת מרדעת אסורה בכל מקרה. אוכף אסור בהורדה ונטילה בסוס וחמור<ref>בית יוסף: הגמרא אומרת שחמור מותר במרדעת משום שיש לו צער צינה. ואם כך להניח על סוס אסור בכל מקרה, משום שאין לו צער צינה. וגם בחמור אסור ליטול המרדעת וכן אסור באוכף שאינו מחמם כל כך ומוכח כדברי הסמ&quot;ג. ומה שנאסר לתת אוכף וכן מרדעת על סוס אינו משום משתמש בבעלי חיים (כמו שביארו הרא&quot;ש והטור בשם הירושלמי) אלא משום שנראה כהולך למקום רחוק או שרוצה להטעינה משוי.</ref>.
<blockquote>☜ כך פוסק שו&quot;ע.
 
<blockquote>☜ כך פוסק '''שו&quot;ע.'''
</blockquote>
</blockquote>
◄ '''טור:''' מותר להניח אוכף בלי לקשור שהרי הטעם שהתירו להניח בלי קשירה היה משום שבקשירה משתמש בבעלי חיים (כך מבאר הירושלמי את האיסור בקשירה), ואין הבדל בין הנחת אוכף על סוס או הנחת מרדעת על חמור ובשניהם מותר.
'''''''''' טור: מותר להניח אוכף ללא קשירה, שהרי הטעם שהתירו להניח מרדעת ללא קשירה היה משום שבקשירה משתמש בבעלי חיים (כך מבאר הירושלמי את האיסור בקשירה), ואין הבדל בין הנחת אוכף על סוס או הנחת מרדעת על חמור ובשניהם מותר.


<blockquote>☜ כך פוסק '''אליה רבה'''.
<blockquote>☜ כך פוסק אליה רבה.
</blockquote>
</blockquote>
<ol>
<ol>
<li><blockquote><p>בכל אופנים שנאסר הטעם הוא משום טרחה שלא לצורך '''(משנ&quot;ב'''<ref><p>מדוע לא כתב שהטעם שאסור לתת אוכף או מרדעת על סוס הוא משום שנראה כהולך למקום רחוק או שהולך למוכרה בשוק כמו שכתב בבית יוסף?</p></ref>''')'''.</p></blockquote></li>
<li><blockquote><p>בכל אופנים שנאסר הטעם משום טרחה שלא לצורך (משנ&quot;ב<ref><p>צ&quot;ב לא ביאר משום שנראה כהולך למקום רחוק או שהולך למוכרה בשוק כמו שכתב '''בבית יוסף''' או מדין משתמש בבעלי חיים כמו שביארו '''הראש וטור.'''</p></ref>).</p></blockquote></li>
<li><blockquote><p>'''גר&quot;א בשם רש&quot;י:''' כל הבהמות מצטערות מהקור ומותר להניח עליהם מרדעת. ובזמן שהקור גדול או בזמן שהחום גדול ויש לבהמות זבובים לכו&quot;ע מותר להניח על כל בהמה מרדעת '''(משנ&quot;ב)'''.</p></blockquote></li>
<li><blockquote><p>גר&quot;א בשם רש&quot;י: כל הבהמות מצטערות מהקור ומותר להניח עליהם מרדעת. ובזמן שהקור גדול או בזמן שהחום גדול ויש לבהמות זבובים לכו&quot;ע מותר להניח על כל בהמה מרדעת (משנ&quot;ב).</p></blockquote></li>
<li><blockquote><p>'''גר&quot;א:''' השו&quot;ע אסר להוריד מרדעת מעל חמור כדעת הסמ&quot;ג. אבל רש&quot;י מתיר להוריד משאר הבהמות את המרדעת כי רק חמור מצטנן מאליו, אבל לשאר הבהמות יהיה חם אם לא יורידו את המרדעת (והסכים לדבריו). '''(ביה&quot;ל)'''.</p></blockquote></li></ol>
<li><blockquote><p>גר&quot;א: השו&quot;ע אסר להוריד מרדעת מעל חמור כדעת '''הסמ&quot;ג'''. אבל '''רש&quot;י''' מתיר להוריד משאר הבהמות את המרדעת כי רק חמור מצטנן מאליו, אבל לשאר הבהמות יהיה חם אם לא יורידו את המרדעת (והסכים הגר&quot;א לדבריו). (ביה&quot;ל).</p></blockquote></li></ol>
 
= =
 
= =




שורה 29: שורה 23:


[[קטגוריה:בן שמואל]]
[[קטגוריה:בן שמואל]]
[[קטגוריה:אורח חיים]]

גרסה אחרונה מ־21:28, 22 בדצמבר 2020


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:אורח חיים שה ח


סעיף ח | נתינת מרדעת בחצר[עריכה]

הגמרא מתירה (נב:) להניח מרדעת על החמור בשבת כשהוא בחצר. [וכנזכר בסעיף הקודם אסרו הראשונים לקשור אותה בשבת (הרא"ש והטור ביארו שזה משום משתמש בבעלי חיים)].

סמ"ג: מותר להניח מרדעת רק על חמור, אך לא על סוס, והורדת מרדעת אסורה בכל מקרה. אוכף אסור בהורדה ונטילה בין בסוס ובין בחמור[1].

☜ כך פוסק שו"ע.

טור: מותר להניח אוכף ללא קשירה, שהרי הטעם שהתירו להניח מרדעת ללא קשירה היה משום שבקשירה משתמש בבעלי חיים (כך מבאר הירושלמי את האיסור בקשירה), ואין הבדל בין הנחת אוכף על סוס או הנחת מרדעת על חמור ובשניהם מותר.

☜ כך פוסק אליה רבה.

  1. בכל אופנים שנאסר הטעם משום טרחה שלא לצורך (משנ"ב[2]).

  2. גר"א בשם רש"י: כל הבהמות מצטערות מהקור ומותר להניח עליהם מרדעת. ובזמן שהקור גדול או בזמן שהחום גדול ויש לבהמות זבובים לכו"ע מותר להניח על כל בהמה מרדעת (משנ"ב).

  3. גר"א: השו"ע אסר להוריד מרדעת מעל חמור כדעת הסמ"ג. אבל רש"י מתיר להוריד משאר הבהמות את המרדעת כי רק חמור מצטנן מאליו, אבל לשאר הבהמות יהיה חם אם לא יורידו את המרדעת (והסכים הגר"א לדבריו). (ביה"ל).


הערות שוליים[עריכה]

  1. בית יוסף: הגמרא אומרת שחמור מותר במרדעת משום שיש לו צער צינה. ואם כך להניח על סוס אסור בכל מקרה, משום שאין לו צער צינה. וגם בחמור אסור ליטול המרדעת וכן אסור באוכף שאינו מחמם כל כך ומוכח כדברי הסמ"ג. ומה שנאסר לתת אוכף וכן מרדעת על סוס אינו משום משתמש בבעלי חיים (כמו שביארו הרא"ש והטור בשם הירושלמי) אלא משום שנראה כהולך למקום רחוק או שרוצה להטעינה משוי.
  2. צ"ב לא ביאר משום שנראה כהולך למקום רחוק או שהולך למוכרה בשוק כמו שכתב בבית יוסף או מדין משתמש בבעלי חיים כמו שביארו הראש וטור.