רבי יוסף אירגאס: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
 
(5 גרסאות ביניים של 2 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
'''רבי יוסף אירגאס''' היה מגדולי המקובלים הספרדיים.  
'''רבי יוסף אירגאס''' היה מגדולי המקובלים הספרדיים.  
==תולדות חייו==
==תולדות חייו==
נולד בשנת תמ"ה בליוורנו לרבי עמנואל אירגאס- משפחה ממוצא ספרדי. למד בישיבתו של ה[[מרא דאתרא]] רבי שמואל די פאס בליוורנו. בגיל צעיר הצטיין בידיעותיו בתורת הנגלה. בגיל שמונה עשרה נשא את בת דודתו לאשה. בגיל זה כתב את ספרו הראשון- פרי מגדים. עבר לריג'יו ללמוד [[קבלה]] בישיבתו של רבי בנימין הכהן מריג'יו- תלמידו של [[רבי משה זכות]]. בריג'יו נהג בפרישות גדולה, ואת כל הכסף שקבל מהוריו פיזר לצדקה. לאחר שרכש בקיאות והעמיק בתורת הקבלה, החל לנדוד ברחבי [[איטליה]] על מנת לעודד את הציבור לעסוק בה. הוא ייסד את ישיבת נווה שלום בעיר פיזה. כשהגיע לליוורנו, נהגו בני העיר בכבוד גדול, והוא התמנה להיות [[רב]] העיר. התכתב ב[[הלכה]] עם רבים מגדולי דורו. [[רבי יהודה רוזאניס]], בעל "משנה למלך" על [[משנה תורה]] אמר עליו: "ומי כמוהו מורה דרך לא יטו ממנו ימין ושמאל, אשר יאמר כי הוא זה". ר' יוסף נלחם בקנאות נגד מאמיניו של [[משיח שקר|משיח השקר]] [[שבתאי צבי]], ובמיוחד נגד נחמיה חיון.  
נולד בשנת תמ"ה בליוורנו לרבי עמנואל אירגאס- משפחה ממוצא ספרדי. למד בישיבתו של ה[[מרא דאתרא]] רבי שמואל די פאס בליוורנו. בגיל צעיר הצטיין בידיעותיו בתורת הנגלה. בגיל שמונה עשרה נשא את בת דודתו לאשה. בגיל זה כתב את ספרו הראשון- פרי מגדים. עבר לריג'יו ללמוד [[קבלה]] בישיבתו של [[רבי בנימין הכהן מריג'יו]] (הרב"ך)- תלמידו של [[רבי משה זכות]]. בריג'יו נהג בפרישות גדולה, ואת כל הכסף שקבל מהוריו פיזר לצדקה. לאחר שרכש בקיאות והעמיק בתורת הקבלה, החל לנדוד ברחבי [[איטליה]] על מנת לעודד את הציבור לעסוק בה. הוא ייסד את ישיבת נווה שלום בעיר פיזה. כשהגיע לליוורנו, נהגו בני העיר בכבוד גדול, והוא התמנה להיות [[רב]] העיר. התכתב ב[[הלכה]] עם רבים מגדולי דורו. [[רבי יהודה רוזאניס]], בעל "משנה למלך" על [[משנה תורה]] אמר עליו: "ומי כמוהו מורה דרך לא יטו ממנו ימין ושמאל, אשר יאמר כי הוא זה". ר' יוסף נלחם בקנאות נגד מאמיניו של [[משיח שקר|משיח השקר]] [[שבתאי צבי]], ובמיוחד נגד נחמיה חיון.  


נפטר בג' ב[[סיוון]] ת"צ בגיל 45. מסופר כי לפני פטירתו חבק ונשק את כל תלמידיו.
נפטר בג' ב[[סיוון]] ת"צ בגיל 45. מסופר כי לפני פטירתו חבק ונשק את כל תלמידיו.


נחשב לאבי אסכולת "[[צמצום לא כפשוטו]]".
נחשב לאבי השיטה הרואה את ה"[[צמצום]]" המוזכר בכתבי [[האר"י]] כמשל ולא כפשוטו, ומתווכח על זה עם [[רבי עמנואל חי ריקי]], שנחשב לאבי השיטה הסוברת כי הצמצום הוא כפשוטו.


==תלמידיו==
==תלמידיו==
שורה 12: שורה 12:
*בנו, רבי אברהם אירגאס, מגדולי חכמי ליוורנו. הוציא את כתבי אביו.  
*בנו, רבי אברהם אירגאס, מגדולי חכמי ליוורנו. הוציא את כתבי אביו.  
==ספריו==
==ספריו==
*'''שומר אמונים''' (הקדמון)- מבוא לקלבה, בנוי בצורת ויכוח בין שאלתיאל, המצדד בלימוד הנגלה, לבין יהוידע, המצדד בלימוד הנסתר. כמו כן מתווכח בספר זה עם [[רבי עמנואל חי ריקי]], מתומכי שיטת [[צמצום כפשוטו]].
*'''שומר אמונים''' (הקדמון)- מבוא לקבלה, בנוי בצורת ויכוח בין שאלתיאל, המצדד בלימוד הנגלה בתחילת הויכוח, לבין יהוידע, המצדד בלימוד הנסתר, ומלמדו את כל יסודות תורת הקבלה, וכן מתרץ את כל הקושיות עליה.  
*'''מנחת יוסף'''- קבלה.  
*'''מנחת יוסף'''- קבלה.  
*'''דברי יוסף'''- [[שו"ת]].  
*'''דברי יוסף'''- [[שו"ת]].  
*'''פרי מגדים'''.  
*'''פרי מגדים'''- הנהגות על פי הסוד.
*'''העד נחש'''- נגד השבתאים ונחמיה חיון.  
*'''הצד נחש'''- נגד השבתאים ונחמיה חיון.  
*'''תוכחת מגולה'''- כנגד השבתאים.  
*'''תוכחת מגולה'''- תגובה לקונטרס של נחמיה חיון ומתבאר בו כנגד השבתאים.  


{{מיון רגיל:אירגאס יוסף}}
{{מיון רגיל:אירגאס יוסף}}
[[קטגוריה:גדולי וחכמי ישראל]]
[[קטגוריה:אחרונים]]
[[קטגוריה:אחרונים]]
[[קטגוריה:מקובלים]]
[[קטגוריה:מקובלים]]
[[קטגוריה:רבנים איטלקים]]
[[קטגוריה:רבנים איטלקים]]

גרסה אחרונה מ־22:54, 6 באפריל 2014

רבי יוסף אירגאס היה מגדולי המקובלים הספרדיים.

תולדות חייו[עריכה]

נולד בשנת תמ"ה בליוורנו לרבי עמנואל אירגאס- משפחה ממוצא ספרדי. למד בישיבתו של המרא דאתרא רבי שמואל די פאס בליוורנו. בגיל צעיר הצטיין בידיעותיו בתורת הנגלה. בגיל שמונה עשרה נשא את בת דודתו לאשה. בגיל זה כתב את ספרו הראשון- פרי מגדים. עבר לריג'יו ללמוד קבלה בישיבתו של רבי בנימין הכהן מריג'יו (הרב"ך)- תלמידו של רבי משה זכות. בריג'יו נהג בפרישות גדולה, ואת כל הכסף שקבל מהוריו פיזר לצדקה. לאחר שרכש בקיאות והעמיק בתורת הקבלה, החל לנדוד ברחבי איטליה על מנת לעודד את הציבור לעסוק בה. הוא ייסד את ישיבת נווה שלום בעיר פיזה. כשהגיע לליוורנו, נהגו בני העיר בכבוד גדול, והוא התמנה להיות רב העיר. התכתב בהלכה עם רבים מגדולי דורו. רבי יהודה רוזאניס, בעל "משנה למלך" על משנה תורה אמר עליו: "ומי כמוהו מורה דרך לא יטו ממנו ימין ושמאל, אשר יאמר כי הוא זה". ר' יוסף נלחם בקנאות נגד מאמיניו של משיח השקר שבתאי צבי, ובמיוחד נגד נחמיה חיון.

נפטר בג' בסיוון ת"צ בגיל 45. מסופר כי לפני פטירתו חבק ונשק את כל תלמידיו.

נחשב לאבי השיטה הרואה את ה"צמצום" המוזכר בכתבי האר"י כמשל ולא כפשוטו, ומתווכח על זה עם רבי עמנואל חי ריקי, שנחשב לאבי השיטה הסוברת כי הצמצום הוא כפשוטו.

תלמידיו[עריכה]

  • ר' מלאכי ב"ר יעקב הכהן ס"ט- מחבר הספר יד מלאכי.
  • בנו רבי עמנואל אירגאס.
  • בנו, רבי אברהם אירגאס, מגדולי חכמי ליוורנו. הוציא את כתבי אביו.

ספריו[עריכה]

  • שומר אמונים (הקדמון)- מבוא לקבלה, בנוי בצורת ויכוח בין שאלתיאל, המצדד בלימוד הנגלה בתחילת הויכוח, לבין יהוידע, המצדד בלימוד הנסתר, ומלמדו את כל יסודות תורת הקבלה, וכן מתרץ את כל הקושיות עליה.
  • מנחת יוסף- קבלה.
  • דברי יוסף- שו"ת.
  • פרי מגדים- הנהגות על פי הסוד.
  • הצד נחש- נגד השבתאים ונחמיה חיון.
  • תוכחת מגולה- תגובה לקונטרס של נחמיה חיון ומתבאר בו כנגד השבתאים.