כתובים: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
 
(10 גרסאות ביניים של 4 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
{{להשלים|כל הערך=כן}}
'''כתובים''' הוא החלק השלישי ב[[תנ"ך]], ומורכב בעיקר מספרים מאוחרים יותר (יחסית) משאר ספרי התנ"ך.
'''כתובים''' הוא החלק השלישי ב[[תנ"ך]], ומורכב בעיקר מספרים מאוחרים יותר (יחסית) משאר ספרי התנ"ך.


את ספרי "כתובים" ניתן לחלק לשלושה חלקים: ספרי אמ"ת, חמש מגילות, והספרים האחרונים.<ref>הערך סודר ע"פ הסדר המקובל, אע"פ שיש גרסאות המסדרות את ספרי כתובים בסדר אחר. </ref>
== ספרי הכתובים ==
את ספרי "כתובים" ניתן לחלק לשלושה חלקים: ספרי אמ"ת, חמש מגילות, והספרים האחרונים<ref>הערך סודר ע"פ הסדר המקובל, אע"פ שיש גרסאות המסדרות את ספרי כתובים בסדר אחר. </ref>.


==ספרי אמ"ת==
===ספרי אמ"ת===
שלושת ספרי אמ"ת ([[ראשי תבות]] של [[תהלים]]-[[משלי]]-[[איוב]]), שונים משאר ספרי התנ"ך, בכך שהטעמים בהם שונים. הסיבה היא אורך הפסוקים - הם קצרים בצורה משמעותית מרוב הפסוקים בתנ, וקשה לחלק אותם על פי הטעמים הרגילים.
שלושת ספרי אמ"ת (ראשי תיבות של תהלים-משלי-איוב), חריגים משאר ספרי התנ"ך, בכך שהטעמים בהם שונים. הסיבה היא שהם כתובים בשפה שירית, והפסוקים בהם קצרים בהרבה מאשר ברוב התנ- ברוב הפעמים הפסוק מתחלק לשני חלקים של כשלוש-ארבע מילים - ולכן דורשים הרבה פחות טעמים.


===תהלים===
ספר '''[[תהלים]]''' נכתב ברובו על ידי [[דוד המלך]], וחלקו על ידי אנשים שונים, כגון אסף, ו[[משה רבינו]]. המפרשים חולקים לגבי זהותם של חלקם מהכותבים. בספר 150 מזמורים, העוסקים בנושאים שונים: תשובה, תפילה, ובעיקר שבח והודאה ל-ה'.
ספר תהלים נכתב ברובו על ידי [[דוד המלך]], וחלקו על ידי אנשים שונים, כגון אסף, ו[[משה רבינו]]. המפרשים חולקים לגבי זהותם של חלקם מהכותבים.


בספר 150 מזמורים, העוסקים בנושאים שונים: תשובה, תפילה, ובעיקר שבח והודאה ל-ה'.
ספר '''[[משלי]]''' נכתב על ידי [[שלמה המלך]], וכולל עצות לחיים טובים, מתוך השקפתו ונקודת ראותו של שלמה - החכם מכל אדם.


===משלי===
בספר '''[[ספר איוב|איוב]]''' מסופר על אדם בשם [[איוב]], שהתייסר בייסורים רבים, למרות היותו צדיק. הספר עוסק בשאלת קיום ה"שכר ועונש", כאשר איוב טוען שהוא התייסר על לא-עוול בכפו, וזו ההוכחה שאין שכר ועונש - ואילו רעיו טוענים שיש. לאחר שמתייאשים הרעים מלהוכיח לאיוב את דעתם, מגיע אדם נוסף - [[אליהוא בן ברכאל הבוזי]] - הטוען גם הוא נגד איוב, ולבסוף עונה הקב"ה בכבודו ובעצמו. הדעות חלוקות לגבי תקופת האירועים המסופרים בספר: יש דעות שהיה בזמן משה רבינו, בזמן אברהם אבינו, ועוד. יש גם דעה הגורסת שהספר הוא משל, ולא היה מעולם.
ספר משלי נכתב על ידי [[שלמה המלך]], וכולל עצות לחיים טובים, מתוך השקפתו ונקודת ראותו של שלמה - החכם מכל אדם.


===איוב===
===חמש מגילות===
בספר איוב מסופר על אדם בשם [[איוב - דמות|איוב]], שהתייסר בייסורים רבים, למרות היותו צדיק. ברוב הספר יש ויכוח - בין איוב לשלושה מחבריו, ובהמשך בין אדם נוסף לאיוב, ודבר הקב"ה - בשאלת "צדיק ורע לו, רשע וטוב לו".
בחלק זה חמישה ספרים קצרים יותר, המכונים מגילות, כיוון שהם נכתבו על קלף, כספר תורה, אבל כל אחת על קלף משלה, קטן בהרבה מספר תורה. בשתיים מהמגילות (שיר השירים ואסתר), בהן כתובה במפורש זהות הכותב, אך בשלוש האחרות זה רמוז, או לא כתוב כלל, וחז"ל עסקו בנושא. את המגילות נוהגים לקרוא בציבור במועדים שונים.


הדעות חלוקות לגביי תקופת האירועים המסופרים בספר: יש דעות שהיה בזמן משה רבינו, בזמן אברהם אבינו, ועוד. יש גם דעה הגורסת שהספר הוא משל, ולא היה מעולם.
'''מגילת [[שיר השירים]]''' נכתבה בידי שלמה המלך. מתואר בה סיפור של אהבה בין דוד לרעיה - כאשר על פי רוב הפרשנים, הדוד הוא משל לקב"ה, והרעיה - לעם ישראל. נוהגים לקרוא את המגילה בשבת שבתוך [[פסח]].


==חמש מגילות==
'''מגילת [[מגילת רות|רות]]''' מתרחשת בתקופת השופטים, ועוסקת בסיפורה של [[רות המואביה]]. נוהגים לקרוא את המגילה ב[[שבועות]].
בחלק זה חמישה ספרים קצרים יותר, המכונים מגילות, כיוון שהם נכתבו על קלף, כספר תורה, אבל כל אחת על קלף משלה, קטן בהרבה מספר תורה. בשתיים מהמגילות (שיר השירים ואסתר), בהן כתובה במפורש זהות הכותב, אך בשלוש האחרות זה רמוז, או לא כתוב כלל, וחז"ל עסקו בנושא.


את המגילות נוהגים לקרוא בציבור במועדים שונים.
'''מגילת [[איכה]]''' היא קינה על חורבן הבית, שעל פי רוב הדעות נכתבה בידי [[ירמיהו]] בזמן החורבן. נוהגים לקרותה ב[[תשעה באב]]


===שיר השירים===
'''מגילת [[קהלת]]''', שעל פי רוב הפרשנים נכתבה בידי שלמה המלך, היא מבט פילוסופי על העולם, בניסיון להבין על מנת מה הוא נברא, ומה תכלית כל מעשי בני-האדם. המגילה נקראת בשבת שבתוך [[סוכות]].
מגילת [[שיר השירים]] נכתבה בידי שלמה המלך. מתואר בה סיפור של אהבה בין דוד לרעיה - כאשר על פי רוב הפרשנים, הדוד הוא משל לקב"ה, והרעיה - לעם ישראל. נוהגים לקרוא את המגילה בבת שבתוך [[פסח]].


===רות===
'''[[מגילת אסתר]]''' מספרת על נס ההצלה של עם ישראל מגזירת השמדתו, סיפור שהתרחש בשושן הבירה, בתחילת תקופת בית שני. המגילה נכתבה על ידי [[אסתר המלכה]] ו[[מרדכי היהודי]], ונקראת בציבור ב[[פורים]] (וערים שהיו מוקפות חומה בימות [[יהושע בן נון]], נקראת ב[[שושן פורים]]).
מגילת [[רות]] מתרחשת ביתקופת השופטים, ועוסקת בסיפורה של [[רות המואביה]]. נוהגים לקרוא את המגילה ב[[שבועות]].


===איכה===
===שלושת הספרים האחרונים===
מגילת [[איכה]] היא קינה על חורבן הבית, שעל פי רוב הדעות נכתבה בידי [[ירמיהו]] בזמן החורבן. נוהגים לקרותה ב[[תשעה באב]]
שלושת הספרים האחרונים נכתבו בתקופת בית שני.


===קהלת===
'''[[ספר דניאל]]''' עוסק באיש [[דניאל]], שנשבה מירושלים וגדל בבבל, בתקופת גלות-בבל - ואף הפך לאחד האנשים המקורבים למלכי אותה תקופה. בספר חלומות וחזיונות-נבואה שחזה או שפירש דניאל. חלק גדול מהספר כתוב בארמית.
מגילת [[קהלת]], שעל פי רוב הפרשנים נכתבה בידי שלמה המלך, היא מבט פילוסופי על העולם, בניסיון להבין על מנת מה הוא נברא, ומה תכלית כל מעשי בני-האדם. המגילה נקראת בשבת שבתוך [[סוכות]].


===אסתר===
'''עזרא-נחמיה'''
סיפור מגילת [[אסתר]] מתרחש בשושן הבירה, בתחילת תקופת בית שני. המגילה נכתבה על ידי [[אסתר המלכה]] ו[[מרדכי היהודי]], ונקראת בציבור ב[[פורים]] (ובמוקפות חומה ב[[שושן פורים]]).
הספר מחולק לשניים, ועוסק בשיבת ציון, ובניין ירושלים והמקדש.
:'''עזרא''' - הספר מספר על הצהרת כורש, העלייה לארץ ישראל - תחילה בהנהגת זרובבל, ולאחר מכן בהנהגת [[עזרא הסופר]] - ותחילת בניין המקדש וירושלים. בספר מופיעות גם רשימות של עולי בבל. גם בספר זה יש חלקים בארמית.
:'''נחמיה''' - הספר מספר על תקופה מוקדמת בבית שני, והוא מהספרים הבודדים בתנ"ך שמסופרים בגוף ראשון: בקולו של [[נחמיה בן חכליה]], שהיה שר בפרס, אך ביקש רשות מהמלך לעלות לארץ ישראל כדי לסייע בבניין הארץ, ירושלים והמקדש. נחמיה הגיע לארץ, והנהיג את העם מעשית, כשעזרא מנהיג אותם רוחנית.


==שלושת הספרים האחרונים==
'''ספר [[דברי הימים]]''' מדבר בעיקר על מלכי [[בית דוד]], אך עוסק בתחילתו בקיצור בתולדות כל ישראל, ובקיצור נמרץ בתולדות כל העמים. הספר מתחיל בבריאת העולם, ומסתיים בהצהרת כורש. חלקים רבים ממנו מקבילים לחלקים בספר [[מלכים]].
===דניאל===
ספר דניאל עוסק באיש דניאל, שנשבה מירושלים, וגדל בבבל, בתקופת גלות-בבל. בספר חלומות וחזיונות-נבואה שחזה דניאל.


===עזרא-נחמיה===
== סדר הכתובים ==
הספר המחולק לשניים עוסק בשיבת ציון, ובניין ירושלים והמקדש.
== מעמד הכתובים ==
 
== הדרשות על פסוקי הכתובים ==
====עזרא====
{{הערות שוליים}}
הספר מספר על הצהרת כורש, העלייה לארץ ישראל - תחילה בהנהגת זרובבל, ולאחר מכן בהנהגת [[עזרא הסופר]] - ותחילת בניין המקדש וירושלים. בספר מופיעות גם רשימות של עולי בבל.
 
====נחמיה====
הספר מספר על תקופה מוקדמת בבית שני, והוא מהספרים הודדים בתנ"ך שמסופרים בגוף ראשון: בקולו של נחמיה בן חכליה, שהיה שר בפרס, אך ביקש רשות מהמלך לעלות לארץ ישראל כדי לסייע בבניין. נחמיה הגיע לארץ, והנהיג את העם מעשית, כשעזרא מנהיג אותם רוחנית.
 
===דברי הימים===
ספר דברי הימים מדבר בעיקר על מלכי [[בית דוד]], אך עוסק בתחילתו בקיצור בתולדות כל ישראל, ובקיצור נמרץ בתולדות כל העמים. הספר מתחיל בבריאת העולם, ומסתיים בהצהרת כורש.


[[קטגוריה: תנ"ך]]
[[קטגוריה: תנ"ך]]

גרסה אחרונה מ־21:15, 15 בינואר 2020

Nuvola apps kcmpartitions.png יש להשלים ערך זה
ערך זה עשוי להיראות מלא ומפורט, אך הוא אינו שלם, ועדיין חסר בו תוכן מהותי. הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. ראו פירוט בדף השיחה.

כתובים הוא החלק השלישי בתנ"ך, ומורכב בעיקר מספרים מאוחרים יותר (יחסית) משאר ספרי התנ"ך.

ספרי הכתובים[עריכה]

את ספרי "כתובים" ניתן לחלק לשלושה חלקים: ספרי אמ"ת, חמש מגילות, והספרים האחרונים[1].

ספרי אמ"ת[עריכה]

שלושת ספרי אמ"ת (ראשי תיבות של תהלים-משלי-איוב), חריגים משאר ספרי התנ"ך, בכך שהטעמים בהם שונים. הסיבה היא שהם כתובים בשפה שירית, והפסוקים בהם קצרים בהרבה מאשר ברוב התנ"ך - ברוב הפעמים הפסוק מתחלק לשני חלקים של כשלוש-ארבע מילים - ולכן דורשים הרבה פחות טעמים.

ספר תהלים נכתב ברובו על ידי דוד המלך, וחלקו על ידי אנשים שונים, כגון אסף, ומשה רבינו. המפרשים חולקים לגבי זהותם של חלקם מהכותבים. בספר 150 מזמורים, העוסקים בנושאים שונים: תשובה, תפילה, ובעיקר שבח והודאה ל-ה'.

ספר משלי נכתב על ידי שלמה המלך, וכולל עצות לחיים טובים, מתוך השקפתו ונקודת ראותו של שלמה - החכם מכל אדם.

בספר איוב מסופר על אדם בשם איוב, שהתייסר בייסורים רבים, למרות היותו צדיק. הספר עוסק בשאלת קיום ה"שכר ועונש", כאשר איוב טוען שהוא התייסר על לא-עוול בכפו, וזו ההוכחה שאין שכר ועונש - ואילו רעיו טוענים שיש. לאחר שמתייאשים הרעים מלהוכיח לאיוב את דעתם, מגיע אדם נוסף - אליהוא בן ברכאל הבוזי - הטוען גם הוא נגד איוב, ולבסוף עונה הקב"ה בכבודו ובעצמו. הדעות חלוקות לגבי תקופת האירועים המסופרים בספר: יש דעות שהיה בזמן משה רבינו, בזמן אברהם אבינו, ועוד. יש גם דעה הגורסת שהספר הוא משל, ולא היה מעולם.

חמש מגילות[עריכה]

בחלק זה חמישה ספרים קצרים יותר, המכונים מגילות, כיוון שהם נכתבו על קלף, כספר תורה, אבל כל אחת על קלף משלה, קטן בהרבה מספר תורה. בשתיים מהמגילות (שיר השירים ואסתר), בהן כתובה במפורש זהות הכותב, אך בשלוש האחרות זה רמוז, או לא כתוב כלל, וחז"ל עסקו בנושא. את המגילות נוהגים לקרוא בציבור במועדים שונים.

מגילת שיר השירים נכתבה בידי שלמה המלך. מתואר בה סיפור של אהבה בין דוד לרעיה - כאשר על פי רוב הפרשנים, הדוד הוא משל לקב"ה, והרעיה - לעם ישראל. נוהגים לקרוא את המגילה בשבת שבתוך פסח.

מגילת רות מתרחשת בתקופת השופטים, ועוסקת בסיפורה של רות המואביה. נוהגים לקרוא את המגילה בשבועות.

מגילת איכה היא קינה על חורבן הבית, שעל פי רוב הדעות נכתבה בידי ירמיהו בזמן החורבן. נוהגים לקרותה בתשעה באב

מגילת קהלת, שעל פי רוב הפרשנים נכתבה בידי שלמה המלך, היא מבט פילוסופי על העולם, בניסיון להבין על מנת מה הוא נברא, ומה תכלית כל מעשי בני-האדם. המגילה נקראת בשבת שבתוך סוכות.

מגילת אסתר מספרת על נס ההצלה של עם ישראל מגזירת השמדתו, סיפור שהתרחש בשושן הבירה, בתחילת תקופת בית שני. המגילה נכתבה על ידי אסתר המלכה ומרדכי היהודי, ונקראת בציבור בפורים (וערים שהיו מוקפות חומה בימות יהושע בן נון, נקראת בשושן פורים).

שלושת הספרים האחרונים[עריכה]

שלושת הספרים האחרונים נכתבו בתקופת בית שני.

ספר דניאל עוסק באיש דניאל, שנשבה מירושלים וגדל בבבל, בתקופת גלות-בבל - ואף הפך לאחד האנשים המקורבים למלכי אותה תקופה. בספר חלומות וחזיונות-נבואה שחזה או שפירש דניאל. חלק גדול מהספר כתוב בארמית.

עזרא-נחמיה הספר מחולק לשניים, ועוסק בשיבת ציון, ובניין ירושלים והמקדש.

עזרא - הספר מספר על הצהרת כורש, העלייה לארץ ישראל - תחילה בהנהגת זרובבל, ולאחר מכן בהנהגת עזרא הסופר - ותחילת בניין המקדש וירושלים. בספר מופיעות גם רשימות של עולי בבל. גם בספר זה יש חלקים בארמית.
נחמיה - הספר מספר על תקופה מוקדמת בבית שני, והוא מהספרים הבודדים בתנ"ך שמסופרים בגוף ראשון: בקולו של נחמיה בן חכליה, שהיה שר בפרס, אך ביקש רשות מהמלך לעלות לארץ ישראל כדי לסייע בבניין הארץ, ירושלים והמקדש. נחמיה הגיע לארץ, והנהיג את העם מעשית, כשעזרא מנהיג אותם רוחנית.

ספר דברי הימים מדבר בעיקר על מלכי בית דוד, אך עוסק בתחילתו בקיצור בתולדות כל ישראל, ובקיצור נמרץ בתולדות כל העמים. הספר מתחיל בבריאת העולם, ומסתיים בהצהרת כורש. חלקים רבים ממנו מקבילים לחלקים בספר מלכים.

סדר הכתובים[עריכה]

מעמד הכתובים[עריכה]

הדרשות על פסוקי הכתובים[עריכה]

הערות שוליים

  1. הערך סודר ע"פ הסדר המקובל, אע"פ שיש גרסאות המסדרות את ספרי כתובים בסדר אחר.