ברכת אשר ברא

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־19:12, 4 בינואר 2023 מאת 204.128.182.31 (שיחה)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ברכת אשר ברא היא אחת משבע ברכות שמברכין בחופה. היא נאמרת בכלל ברכת חתנים. נוסח הברכה: "ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם אשר ברא ששון ושמחה, חתן וכלה, גילה, רינה, דיצה וחדוה, אהבה ואחוה, ושלום ורעות. מהרה ה' אלקינו ישמע בערי יהודה ובחוצות ירושלים קול ששון וקול שמחה, קול חתן וקול כלה, קול מצהלות חתנים מחופתם, ונערים ממשתה נגינתם, ברוך אתה ה', משמח חתן עם הכלה".

בשבעת ימי המשתה, כשאין פנים חדשות אין מברכים ברכת חתנים, אך מברכים ברכת אשר ברא.

מהות הברכה

רש"י מפרש שהברכה הראשונה איננה קשורה לעניין החתונה, אלא עוסקת באסיפת העם שגומלים חסד לחתן וכלה. חסד זה הוא זכר לחסדי הקב"ה שהביא את חווה לאדם הראשון והיה לו כשושבין. מכיוון שיש בברכה זכר לחסדי המקום מברכים על כבודו של הבורא.

תוספות רי"ד מפרש שמכיוון שברכת חתנים נאמרת רק בעשרה, הקהל שמתאסף בברכה הוא משום ציוויו של הקב"ה ולכבודו ולכן מברכים- שהכל ברא לכבודו.

המאירי (מובא בשיטה מקובצת) מסביר שמכיוון שכל זיווג דומה לזיווגם של אדם וחווה, שהיה סיומו של מעשה בראשית, לכן מברכים על כלל הבריאה- שהכל ברא לכבודו. באופן דומה, הוא מסביר שסיבת יצירת העולם היא לפריה ורביה כמו שנאמר "לא תוהו בראה לשבת יצרה". והסיבה שנבראו הבריות היא משום כבוד הקב"ה שנאמר "כל הנקרא בשמי ולכבודי בראתיו", לכן מברכים על כבודו של הקב"ה- שהכל ברא לכבודו.

הר"ן סובר שברכת אשר ברא, כשהיא בפני עצמה, אינה נחשבת לברכת חתנים (מובא ברמ"א באבן העזר סימן סב סעיף ד), ועל כן אינה צריכה עשרה (ודי בשלשה).

אך מהר"ל מפראג סובר שברכת אשר ברא נחשבת לברכת חתנים וצריכים עשרה, ואף שמברכים אותה גם כשאין פנים חדשות, מ"מ צריכים עשרה.

פירוש הברכה

הראשונים מסבירים שאין הכוונה בתבניתו לדמותו של הקב"ה משום שאין לו גוף ולא צורת הגוף, כך שפירוש הברכה היא- שהקב"ה יצר את האדם בצלמו (של הקב"ה) כך שתבניתו של האדם היא בצלם אלוקים. הזוהר (במדבר קיז) הסביר שהכפילות בברכה היא משום שיש צלם אחד לזכר ואחד לנקבה. והתקין לו ממנו בניין עדי עד- רש"י פירש שהכוונה לבריאת האשה, שנוצרה מן האדם (ממנו) והיא בניין עדי עד משום שהבנים הם לדורות. הכלבו (סימן עה) פירש שמדובר כאן על הנשמה של האדם שהותקנה ממנו- מהעולם העליון, וזהו בניין עדי עד לאדם, שהנשמה לעולם נשארת, אף לאחר מות הגוף.

לעתיד לבוא העקרה ירושלים תשיש בקיבוץ בניה לתוכה בשמחה. רני עקרה לא ילדה, ומזכירים ברכה זו משום שיש להעלות את ירושלים על ראש שמחתנו. ומשוש חתן על כלה ישיש עליך אלוקיך.