עין איה
|
עין איה הוא פירוש על אגדות הש"ס שבספר עין יעקב, שכתב הרב אברהם יצחק הכהן קוק. עד כה יצא הפירוש על מסכת ברכות, משניות מסדר זרעים]] ומסכת שבת, בסדרה הכוללת ארבעה כרכים.
שם הספר
מקור הביטוי "עין איה" הוא בפסוק "נתיב לא ידעו עיט ולא שזפתו עין איה" (איוב כח ז), ומורכב מראשי תיבות של שם המחבר אברהם יצחק הכהן, יחד עם ה"עין" המרמזת על ספר המקור- "עין יעקב".
תולדות הספר
הספר עין איה הינו מהספרים הראשונים שכתב הרב קוק, עוד בהיותו בחו"ל, ומהספרים היחידים שנכתבו על ידו כספר (ולא נלקטו מפנסקיו ונערכו על ידי תלמידיו). עקב כך, סגנונו קל וברור יותר מרוב הספרים האחרים שכתב. עם זאת, הספר היה מונח בכתב יד במשך שנים רבות, חרף רצונו של הרב קוק להדפיסו. ליקוטים מן הספר הודפסו בסידור "עולת ראיה", בספר "חבש פאר" (במהדורתו השניה) ובספר "מאמרי הראי"ה". לראשונה הודפס הספר על ידי הרב יעקב פילבר, בעידודו של הרב אברהם שפירא. מאז הפך הספר לפופולרי ביותר בקרב לומדי תורת הרב קוק.
מרכזיותו
הספר הפך לאחד הספרים המרכזים בין כתבי הראי"ה. רבנים רבים ממליצים להתחיל את הלימוד בכתבי הראי"ה בספר זה, הן משום סגנונו הבהיר והן משום שדרכו ניתן לראות כיצד רעיונותיו של הרב קוק יונקים ממקורות חז"ל[1]. הרב יובל שרלו הגדיר אותו כחיבור המרכזי של הרב קוק[2].
חשיבות מיוחדת מייחס לספר זה הרב צבי ישראל טאו, שאת עיקר שיעוריו מעביר בספר. סדרת ספריו "לאמונת עתנו", רובה כוללת ביאורים לסוגיות מן הספר.
קישורים חיצוניים
- עין איה- אתר ויקיטקסט.
- שיעורים בעין איה, אתר מכון מאיר.
- שיעורים בעין איה, אתר המכון הגבוה לתורה- אוניברסיטת בר אילן.
- שיעורים בעין איה, אתר מכינת בני דוד, עלי.
- שיעורים בעין איה באתר 'מורשת'.
- שיעורים בעין איה באתר ישיבת ברכת משה.
- שיעורים בעין איה, ערוץ השיעורים של מכון אורות ישראל.
הערות שוליים
- ↑ הרב אברהם שפירא, קובץ "ניצני ארץ" בהוצאת ישיבת מרכז הרב חלק י"ח עמ' 658.
- ↑ "איה עין איה", נספח לספרו "וארשתיך לי לעולם".