זהירות

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־02:23, 13 בספטמבר 2020 מאת ארץ ישראל (שיחה | תרומות) (בחינת מעשיו אם טובים או לא, בשעת מעשה ולאחריו, רצוי בקביעות.)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

{זהירות} היא המדרגה ה{ראשונה} בעבודת ה', על פי המובא בברייתא של רבי פנחס בן יאיר (בבלי עבודה זרה כ ב) וכמבואר בספר מסילת ישרים לרמח"ל.

הגדרתה

מתבונן ומפקח על מעשיו ודרכיו, הטובים הם אם לא, לעשותם או לעזבם.

חלקיה

1. התבוננות מהו הטוב האמיתי ומהו הרע האמיתי. 2. המעשים של עצמו - האם הם שייכים לטוב או לרע. א. בשעת מעשה - לא יעשה בלי לשקול. ב. שלא בשעת מעשה - יזכור כלל מעשיו וישקול מה מהרע וידחה ומה מהטוב להתמיד בו ולהתחזק בו. רצוי לשקול דרכיו כל יום הסוחרים הגדולים, ולקבוע זמן לזה.

דרכי קניינה

לימוד התורה, ובפרט ההתבוננות על חומר העבודה ועומק הדין. ההתבוננות הזו תעורר בהדרגה: לשלומי הדעת - יתברר להם כי רק השלמות ראוי שיחמד מהם, והאמצעים אליו - המעשים הטובים והמידות הטובות. לפחותים מהם, שמתאוים לכבוד - המדרגות בעולם הבא לפי המעשים. לכל ההמון - השכר והעונש, עומק הדין על כל דבר קטן או גדול.

מפסידיה ומניעתם

1. הטיפול והטירדה העולמית. הפתרון - לימוד תורה, קביעת עתים לתורה, ולחשבון המעשה ותיקונו. 2. השחוק והלצון, שמסירים מהלב את המחשבות הישרות והעיוניות כמגן המשוח בשמן 3. החברה הרעה.הפתרון - להתרחק מהם, לא לשים לב ללעגם, אדרבה ילעג על מלעיגיו ויבזם.

לקריאה נוספת

הערות שוליים