הרב מנחם בורשטין

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־15:50, 16 במרץ 2017 מאת מרכזניק (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הרב מנחם בורשטין הוא ראש מכון פוע"ה לפוריות ורפואה על פי ההלכה בירושלים, מומחה בענייני רפואה, פוריות והלכה, ורב בישיבת "מרכז הרב".


תולדות חייו[עריכה]

נולד באורוגוואי לאביו הרב שלמה בורשטיין, ראש ישיבת הרב קוק באורוגוואי, בה למד. בגיל 5 עלה ארצה, והתגורר עם משפחתו בחדרה, שם אביו שימש כראש ישיבת בני עקיבא בית שמואל. הוא למד בישיבתו של אביו, ולאחר גמר לימודיו התיכוניים עבר לישיבת מרכז הרב בירושלים, שם למד שנים ארוכות מפי הרב אברהם אלקנה כהנא שפירא והרב צבי יהודה הכהן קוק. כמו כן, למד מפי הרב מרדכי אליהו. נשא את טובה, בתו של הרב בנימין הרלינג, והוסמך לרבנות עיר.

הרב בורשטיין לימד ומלמד בישיבת מרכז הרב ובישיבות נוספות, וכן במכללות אקדמיות שונות.

פעילותו[עריכה]

בשנת תש"נ הקים את מכון פוע"ה (פוריות ורפואה על-פי ההלכה), המסייע לזוגות המתמודדים עם בעיות פוריות, ומטפל בעניינים רבים הקשורים לרפואה, ילודה, פוריות ועוד. במסגרת זו, עומד הרב ברושטיין בקשרים הדוקים עם פוסקים גדוילם, בהם הרב יוסף שלום אלישיב, הרב אברהם שפירא, הרב מרדכי אליהו, הרב שלמה זלמן אויערבאך ועוד.

הרב בורשטין חבר בוועדות של משרד החינוך ומשרד הבריאות. את שירות המילואים שלו ממלא הרב בורשטין כמרצה מטעם הרבנות הצבאית וכחבר בוועדת הלסינקי לענייני אתיקה והלכה.

ביום העצמאות תשע"א קיבל את אות ההצטיינות של חיל הרפואה על תרומתו כחבר בועדת הלסינקי של צה"ל.

לבקשת הרבנות הראשית לישראל, נרתם הרב בורשטין לפרויקט "תנועת בני נח", במסגרתו הנחה קבוצות של גויים שהחלו לקיים את שבע מצוות בני נח. בעזרת רבנים נוספים הוא הכין עבורם ספרי הלכה וסייע בהתארגנותם.


מצוות התלויות בארץ[עריכה]

הרב בורשטין עוסק בהנחלת לימוד המצוות התלויות בארץ. במסגרת זו הוא הוציא תדריך לימודי בשם: "שמיטה - תדריך לימודי" (4 מהדורות). הספר כולל ביבליוגרפיה נרחבת בנושא השמיטה, גבולות הארץ, ביעור מעשרות, יובל ומצוות הקהל. הספר גם כולל פרק העוסק באמצעי עזר בהוראת נושא השמיטה: חוברות לימוד ועבודה, תערוכות, סיפורים, משחקים, קלטות, תוכנות מחשב, שקפים ושקופיות ועוד. בחלקו השני של הספר מובאים פסקי הלכה למעשה בהלכות שביעית. ההלכות מתייחסות גם להשלכות של "היתר מכירה".

היה שותף גם להקמתה של "האגודה להכרת הפירות במקורות ישראל", אגודה של בוטנאים, ארכיאולוגים, גנטיקאים, אגרונומים, רבנים ועוד, שהקימה, בשיתוף הקרן הקיימת לישראל, בנק גנים לשבעת המינים באתר ה"סטף".

הריאליה במקדש[עריכה]

הרב בורשטין ערך מחקר בנושא הקטורת שהוקטרה בבית המקדש. לצורך כך אסף צמחים שזוהו כסממני הקטורת. על מחקר זה זכה בפרסים של המחלקה לתרבות תורנית[דרושה הבהרה] וקרן הזיכרון לתרבות יהודית.

מחקרו נוסף שלו עוסק בצבע התכלת אשר היה בשימוש במקדש, ובו הצטווה עם ישראל לצבוע את ציציות הבגדים. לאחר מחקר של שנים פרסם את הספר "התכלת" (3 מהדורות). הספר עוסק בפרטי המצווה, תיאורי הצבע ומקורו (החילזון) לאורך הדורות, עד לחפירות הארכיאולוגיות האחרונות, כולל תהליכי ההתחקות, החיפוש והזיוף של התכלת. הספר מלווה תמונות צבע שצולמו מעל ומתחת לפני המים.

הרב בורשטין חקר גם את הצביעה בעזרת תולעת השני, השימוש בתולעת השמיר לחיתוך אבנים, מסורות בעניין שירת הלווים במהלך הדורות והדרכים לאיתור פרה אדומה. הוא עסק גם בניסיונות להתחקות אחר מקום הימצאם של כלי המקדש בארץ ומחוצה לה, ובשיטות השונות לגבי אבני החושן.

במסגרת פרויקט זה הוכנו שלוש ערכות הוראה הבנויות על מצגות: א. מסע החיפושים אחר הקטורת במקדש; ב. חשיפת סוד התכלת; ג. לאן נעלמו כלי המקדש.

לצורך פעילות זו הקים הרב בורשטין עמותה בשם "מכון שלמה" לחקר המקדש.

ארבעת המינים - הלכה למעשה[עריכה]

הרב בורשטין עסק במחקר ובהוראה של הצדדים הבוטניים וההלכתיים של ארבעת המינים. בסמוך לחג הסוכות הוא מקדיש זמן להוראה אישית בתחום זה, על מנת ללמד את השילוב המיוחד של הלכה ומציאות.

פרסומים[עריכה]

  • התכלת - הוצאת ספריתי-גיטלר, ירושלים תשמ"ח
  • שמיטה - תדריך לימודי, כיצד ללמוד וללמד ענייני שמיטה, ירושלים תשס"ח (מהדורה חמישית)
  • סוגיות אקטואליות במקורות היהדות - כ-250 חוברות שבהן מרוכזים מקורות רבים בנושאים שונים (רשימה נמצאת באתר מכון פוע"ה [1]).
  • שלמי יחזקאל - מאמרי המשגיח הרב ר' יחזקאל לוינשטיין והרב שלמה בורשטיין, עריכה, מקורות ותרגום - הרב בורשטין, ירושלים תשמ"ה
  • רחשי האילן - מאמרי המשגיח הרב יוסף לייב ננדיק, עריכה, מקורות ותרגום - הרב בורשטין, ירושלים [תשמ"ו]
  • (עריכה) דרכי טהרה - הלכות נידה מאת הרב מרדכי אליהו

קישורים חיצוניים[עריכה]