פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט מד ח

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־10:51, 29 באפריל 2019 מאת Yair hashulchan (שיחה | תרומות) (Added yair hashulchan's seif.)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט מד ח

סעיף ח[עריכה]

היה המחק בשטה אחת סמוך לאחרונה, והוא כשיעור שריר וקיים או יותר, אף על פי שחזר וקיימו, פסול, שמא מחקו וכתב דבר שזייף, וחזר וקיים בריוח שבין הכתב והעדים (ב"ב קס,ב). והני מילי כשאין אויר שטה בין עדים לשטר, דאיכא למיחש שמא הוסיף באותו האויר שהניחו העדים, אבל יש בו אויר שטה, כשר, ולא חיישינן שמא הניחו אויר שני שיטין והוסיף מה שרצה בשיטה ונשאר עוד שיטה אויר (טור). והני מילי כשעדים מוחזקים ביודעים, הא לאו הכי, חיישינן (בדק הבית).

מחק שלא במקום שריר וקיים: השו"ע כותב שפסול דוקא במקום שריר וקיים, והוא כותב כן אף לדינא דגמרא (רק בסעיף הבא עוסק במנהגנו היום), ע"פ שיטתו בסע' ד שדעתו כרשב"ם שאם כתוב שריר וקיים למדין משיטה אחרונה, אולם הש"ך שהשיג שם שאין למדין לדינא דגמרא, משיג גם פה וכותב שה"ה כשהמחק לא בשיטה אחרונה ואף קטן משיעור שריר וקיים, כיוון שאין למדין מקיום בשיטה האחרונה, ודברי הגמרא נאמרו דוקא ביחס לשטר מקושר שבו כותבים תמיד שריר וקיים. בכל אופן למעשה לא נחלקו, כיוון שהיום נהגו שכל שטר שלא נכתב בו שריר פסול, כמבואר בסע' הבא, וא"כ גם לדעת הש"ך כשר.

העברת קולמוס: ש"ך – כיוון שניכר מה היה כתוב קודם אין כל השטר נפסל, אלא פשוט מתייחסים למה שנמחק כאילו הוא עדיין כתוב.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.