פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט פו ג

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־11:04, 29 באפריל 2019 מאת Yair hashulchan (שיחה | תרומות) (Added yair hashulchan's seif.)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט פו ג

סעיף ג[עריכה]

אף בזמן שאין לשמעון נכסים, אין ראובן יכול לכופו שיתבע מלוי ויפרענו, שאין מוטל עליו זה הטורח, אלא על ראובן לטרוח ולהוציא מלוי (בעה"ת).

בעה"ת,שו"ע: שמעון אינו צריך לטרוח לגבות מלוי עבור ראובן. בעה"ת למד זאת מלשונו של ר' נתן "מנין שמוציאין", משמע שבי"ד הם המוציאים. ועוד, שלווה שאין בידו כסף מזומן אינו חייב לטרוח למכור מטלטליו כדי לתת כסף מזומן, אלא יכול לתת את המטלטלין עצמם, וא"כ כך אצלנו אינו חייב לטרוח ולגבות עבורו.

ש"ך: צריך לטרוח. נאמר שבי"ד מוציאין כדי ללמד שאף כששמעון אינו כאן או כשלוי אינו רוצה לשלם, בי"ד יורדים לנכסיו, אך כשהוא כאן ודאי שעליו לטרוח בכך. ואין ללמוד מהדין שאפשר לפרוע מטלטלין, כיוון ששם סוף סוף פרע חובו, משא"כ אצלנו שטרם פרע (ואף אם יביא לו שטרו – אין גופו ממון[1]).

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.

הערות שוליים[עריכה]

  1. הש"ך העלה אפשרות שאף בעה"ת עסק דוקא כשנותן לו שטר ע"פ שומא, ומתכוון לפרוע בכך רק את שווי השטר ולא את השווי הכתוב בו.