פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט פז לט

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־11:06, 29 באפריל 2019 מאת Yair hashulchan (שיחה | תרומות) (Added yair hashulchan's seif.)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט פז לט

סעיף לט[עריכה]

יש מי שאומר שהמזכיר שם שמים לבטלה, שכנגדו נשבע ונוטל (הגמ"ר). הגה: תבעו בשכר השדכנות, וזה כופר ואמר שלא היה שדכן שלו, או שאר טענות שבינייהו, דינו כבשאר תביעות ממון, ונשבעין על כך (פסקי מהרא"י פ"ה).

ש"ד על חיוב מדרבנן: בעה"ת והקצות כתבו שהמו"ב בדינא דגרמי חייב ש"ד, ואם אומר על השאר איני יודע אמרינן משאיל"מ (עיין בסיכום על סע' ט שמ"מ אין יורדים לנכסיו), אך הרש"ל והש"ך בסי' שפח כתבו שלמ"ד שגרמי מדרבנן לא שייכת שבועה דאורייתא. הקצות הוכיח דבריו ממספר מקורות וביניהם מכתובה, שלדעת הרמב"ם חיובה מדרבנן ובכל זאת כתב שבמו"ב יכולה להשביעו שבועת התורה. הטעם הוא שהפקר בי"ד הפקר ולכן לאחר תקנת חכמים יש בממון זכייה מהתורה. וכתב שאת הרש"ל יש ליישב לשיטתו, שלמ"ד שגרמי הוי קנס אם הודה פטור כיוון שמודה בקנס פטור, ולפי"ז מובן שגם אין שבועה, כי אין שבועה בקנס, אמנם הש"ך הוכיח מהמרדכי שדוקא מודה בקנס מהתורה פטור, וא"כ א"א ליישבו כך.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.