פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט קעא יג

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־11:21, 29 באפריל 2019 מאת Yair hashulchan (שיחה | תרומות) (Added yair hashulchan's seif.)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט קעא יג

סעיף יג[עריכה]

דבר שאין תשמישו שוה, כגון שתי שפחות שהאחת יודעת לאפות ולבשל והאחת יודעת לטוות, או שני כלים שאין מלאכתן שוה וכל אחד צריך לשניהם, אפילו אם דמיהם שוים, אין אחד יכול לומר לחבירו: טול אתה זה ואני השני או איפכא, לפי שכל אחד צריך לשניהם. וכן אם יש להם שדה וכרם, ואין בשום אחד מהם כדי חלוקה, אפילו אם דמיהם שוים, לא יאמר: טול אתה שדה ואני כרם או איפכא (ב"ב יג,ב). ואפילו אם יאמר לו: גוד או אגוד בשניהם כאחד, אין שומעין לוא, אלא אם ירצה יאמר לו באחד מהם: גוד או אגוד והשני ישאר בשותפות, או יאמר בכל אחד זה אחר זה: גוד או אגוד (רמ"ה). ושני דברים שתשמישן שוה ודמיהן שוין, ואין בשום אחד מהם כדי חלוקה, הא ודאי שיכול לומר כל אחד מהם לחבירו: גוד או אגוד (דהיינו שחולקין אחד נגד חבירו, ואחד נוטל אחד והשני שני) (טור). והוא הדין לאם אין דמיהם שוים (רמ"ה,רא"ש). הגה: ואין חילוק בין אם אחד נותן לשני מה דביני ביני, או שאומר לו שיקח אחד מהן בלא תוספת דמים והוא יקח השני או להפך (טור). ויש מי שחולק בזהב (רמב"ן).

א. גא"א בשניהם כאחד: רמ"ה,שו"ע: אין שומעים לו, לפי שיכול לטעון שמספיק לו אחד.

רש"י: שומעים לו.

סמ"ע: רש"י אינו חולק על הרמ"ה ואין כוונתו שאפשר לתבוע גא"א בשניהם, אלא כוונתו שיכול לומר קח אחד מהם או גא"א בשניהם, ובכך גם הרמ"ה מודה. רש"י אמר שאינו יכול לומר קח אחד מהם אם אינו אומר או גוד שניהם או אגוד שניהם, ובפשטות משמע שאומר רק כך, אולם הסמ"ע מסביר שזה מוסב על הגמ' והכוונה היא שבנוסף להצעה לקחת אחד מהם הוא גם מאפשר לו לקחת או למכור שניהם. כאשר מציע לנתבע לקחת רק אחד מהם יכול הנתבע לטעון שזקוק לשניהם וכאשר מציע גא"א על שניהם יכול לטעון שזקוק רק לאחד מהם אך כשמציע את שתי האפשרויות נסתתמו טענותיו.

ב. תשמישם שווה ומחירם שונה: רמ"ה,ר' יונה,רא"ש: שומעים לו.

רמב"ן: אין שומעים לו.

שו"ע: סתם כרמ"ה ויש מי שחולק כרמב"ן.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.