פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט קעה יא

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־11:22, 29 באפריל 2019 מאת Yair hashulchan (שיחה | תרומות) (Added yair hashulchan's seif.)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט קעה יא

סעיף יא[עריכה]

היה לשדה הנמכר ד' מצרנים מד' רוחותיו, יד כולם שוה בה ויחלקוה באלכסון, כדי שיגיע לכל אחד חלק על פני כל שדהו (גמ'). ואם היו ה' מצרנים, כגון שהיו שלש משלש רוחותיו וברוח הד' שנים, אותם השנים חשובים כאחד ונוטלין בין שניהן חלק אחד כאחד מהחלקים שנוטלים השלשה (עיטור). במה דברים אמורים, כשבאו כאחד. אבל אם קדם אחד וסילק ללוקח, זכה בה הוא לבדו (גמ'); ואפילו היו המצרנים הרבה, והיה בהם מי שאינו מצרן אלא בחלק קטן מאד, אם קדם הוא וסילק ללוקח, או קדם וקנאה (מהמוכר), זכה בה (שו"ת רשב"א,תוס'[1]). הגה: מיהו לכתחלה ימכור לכולם ביחד (המ"מ פי"ב וב"י בשם תלמידי הרשב"א ושכ"כ בעה"ע). ויש חולקין (המגיד פי"ב די"א כן). ואם קדם אחד מהן לקנות, והאחרים טוענין שגם הם רצו לקנותו, רק שזה גזם להם להזיק והיה בידו לעשות, ויש להם עדים על כך, כשיסורו אונסן יכולין לסלקו מחלקןא (ב"י בשם רשב"א ותשו' רשב"א סימן תתקט"ו) ועיין לקמן סי' זה סעיף ל"ג. באו קצת מהמצרנים, וקצתם במדינה אחרת, אלו שבכאן מסלקין ללוקח והיא שלהם לבדם (רמב"ם).

א. מצרנים שאיימו עליהם: הבאר היטב תמה שכאן הרמ"א סותם שמתחשבים באיום, וכדעת השו"ע בסימן רה,ז לגבי תליוהו וזבין, ואילו שם הרמ"א הביא י"א שהפחדה אינה נחשבת כלום לפי שעביד איניש דגזים.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.

הערות שוליים[עריכה]

  1. ב"ב ה,א ד"ה ארבעה, לגבי רוניא.