פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט רכ ח

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־11:36, 29 באפריל 2019 מאת Yair hashulchan (שיחה | תרומות) (Added yair hashulchan's seif.)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט רכ ח

סעיף ח[עריכה]

בכל אלו הדברים אין הדמים ראיה, שאם טעה בכדי שהדעת טועה יש לו אונאה או ביטול מקח, כדין כל מוכר ולוקח; ואם טעה בכדי שאין הדעת טועה, לא בטל המקח, שזה מתנה נתן לו. הגה: ודווקא במקום שקורין לבקר בקר ולצמד צמד, אבל אם רוב בני אדם קורין לצמד בקר, אז אמרינן הדמים מודיעים (טור בשם הרמ"ה). ואם כל בני אדם קורין לצמד בקר, ולצמד לבד מפרשים: צמד לבד, אפי' בלא הודעת דמים הכל מכור (שם). וי"א הא דאמרינן מכר בקר לא מכר הצמד, היינו בסתם, דאימור לשחיטה זבניה; אבל אם פירש: לרדיא, מכר הצמד עם הבקר (שם בשם הרמ"ה הכל בטור).

ב"ב עז,ב: משנה: מכר את הצמד לא מכר את הבקר, מכר את הבקר לא מכר את הצמד. ר' יהודה אומר: הדמים מודיעין... וחכמים אומרים: אין הדמים ראיה. הלכה כחכמים.

גמרא: היכי דמי? אילימא... דקרו ליה נמי לבקר צימדא, כוליה זבין ליה! [רשב"ם: כיוון שכו"ע קוראים גם לבקר צמד וגם הדמים מודיעים] לא צריכא, באתרא דקרו ליה לצימדא צימדא, ולבקר - בקר, ואיכא נמי דקרו לבקר צימדא, ר' יהודה סבר הדמים מודיעין, ורבנן סברי אין הדמים ראיה. ואי אין הדמים ראיה, ליהוי ביטול מקח?... מאי אין דמים ראיה נמי דקתני? דהוי ביטול מקח. ואיבעית אימא: כי אמור רבנן אונאה וביטול מקח - בכדי שהדעת טועה,

כשהרוב קוראים גם לבקר צמד: רמ"ה,רמ"א: הדמים מודיעים. כשהגמ' אמרה "דקרו ליה נמי לבקר צימדא" כוונתה שכך הרוב קוראים.

רשב"ם: אין מודיעים. רק כשכולם קוראים גם לבקר צמד (וגם לצמד לבדו קוראים צמד) הדמים מודיעים.

בכדי שהדעת טועה: רשב"ם,רי"ף,רמב"ם,רא"ש,שו"ע: הלכה כלישנא בתרא. הרי"ף והרא"ש כתבו בסתם שתי הלישנות, ומכך דייקו הר"ן והטור שפסקו כלישנא בתרא.

ר' האי,רמ"ה: כלישנא קמא. ← גם בכדי שהדעת טועה הוי ביטול מקח.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.