פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט רלה ב

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־11:39, 29 באפריל 2019 מאת Yair hashulchan (שיחה | תרומות) (Added yair hashulchan's seif.)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט רלה ב

סעיף ב[עריכה]

בד"א, בקטן שאין לו אפוטרופוס. אבל אם היה לו אפוטרופוס, אין מעשיו כלום אפילו במטלטלים, אלא מדעת האפוטרופוס, שאם רצה לקיים מקחו וממכרו ומתנתו, במטלטלים, קיים. הגה: והוא הדין אם סמוכים אצל בעל הבית, שדינו כאפוטרופוס, כמו שיתבאר לקמן סימן ר"צ. אבל משהגדיל, אע"פ שיש לו אפוטרופוס שמינהו לו אביו, מקחו מקח וממכרו ממכרא (ריב"ש סימן קמ"א, וסימן תס"ח), אע"פ שאפוטרופוס צריך לקיים דברי המת ואסור ליתנם ליורש ולא ללוקח עד הזמן שצווה, מכל מקום מקחו מקח, ואם תפסן הלוקח מידו אין מוציאין מידו (ר"ן סוף פרק מציאת האשה).

כתובות ע,א: הפעוטות, מקחן מקח וממכרן מכר במטלטלים. אמר רפרם: לא שנו אלא שאין שם אפוטרופוס, אבל יש שם אפוטרופוס - אין מקחן מקח ואין ממכרן מכר.

נתיבות סק"י: קטן שיש לו אב דינו כיש לו אפוטרופוס. ← תקנת פעוטות היא רק ביתומים.

↵ במתנה: ר"ח: יכול לתת מתנה גם אם יש אפוטרופוס, שהרי הטעם שאין מקחו מקח הוא שעל האפוטרופוס ליקח ולמכור, אבל לתת מתנה אין האפוטרופוס רשאי.

רמב"ם,שו"ע: אינו יכול, אמנם יכול לתת מדעת האפוטרופוס.

א. הריב"ש שם כותב, שאם האב מינה לגדולים אפוטרופוס, מקחם קיים אך אין מוציאין מיד האפוטרופוס ללוקח בכל הזמן שציוה המוריש.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.