פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט רלה ט

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־11:39, 29 באפריל 2019 מאת Yair hashulchan (שיחה | תרומות) (Added yair hashulchan's seif.)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט רלה ט

סעיף ט[עריכה]

בד"א, בקרקע שלו, שקנאו או ניתן לו במתנת בריאא. אבל קרקע שירש מאבותיו או משאר מורישיו, או שניתן לו במתנת שכיב מרע, אין ממכרו ממכר עד שיהיה בן עשרים שנה שלימות ויביא שתי שערות, אבל קודם עשרים שנה שלימות, אף ע"פ שהביא שתי שערות ויודע בטיב משא ומתן לא, שמא ימכור בזול מפני שדעתו נוטה אחר המעות ועדיין לא נתיישבה דעתו בדרכי העולם. וכשהוא בן עשרים שנה שלימות והביא שתי שערות, מוכר בין במטלטלים בין קרקעות, בין שלו בין של אביו, ואפילו אינו יודע בטיב משא ומתן. (ודלא כשיש חולקין בזה).

בין י"ג לכ': ב"ב קנה,א: איתמר: קטן מאימתי מוכר בנכסי אביו? רבא אמר רב נחמן: בן שמנה עשרה שנה, ורב הונא בר חיננא אמר רב נחמן: מבן עשרים שנה.

ב"ב קנה,ב: שלח ליה גידל בר מנשיא לרבא, ילמדנו רבינו: תינוקת בת ארבע עשרה שנה ויום אחד יודעת בטיב משא ומתן, מהו? שלח ליה: אם יודעת בטיב משא ומתן - מקחה מקח וממכרה ממכר. ולישלח ליה: תינוק! מעשה שהיה כך היה.

רא"ש: מדובר בדף קנה,א דוקא באינו יודע בטיב מו"מ אך אם יודע יכול למכור (כמוכח מדף קנה,ב). כמו"כ מדובר דוקא לעניין מכירה, אבל לעניין קנייה מקחו מקח כיוון שלא שייך שם הטעם שמקרבא דעתיה אזוזי. ולכן גם מדובר דוקא בנכסי אביו אבל אם קנה יכול למכור (כיוון שקנה מוכח שלא מקרבא דעתיה אזוזי).

רי"ף,רמב"ם,שו"ע: מדובר בדף קנה,א גם ביודע בטיב מו"מ, והוא לא יכול למכור בנכסי אביו אך יכול בנכסים שקנה, ואם אינו יודע אינו יכול למכור אפילו בנכסים שקנה. הם מעמידים את הגמ' בדף קנה,ב בנכסים שקנתה. נ"ל שלעניין קנייה מודים לרא"ש שמקחו מקח.

א. קרקע שקיבל במתנה: הטעם בכך הוא שלא היה נותן לו המתנה לולא טרח לפניו, וא"כ דמי לקרקע שקנה (ב"י).

השכרה: רשמי שאלה: אמנם אין יכול למכור קרקע אך יכול להשכירה, ולא דמי לקטן ממש, כי כאן זוהי רק תקנת חז"ל ואין להרחיבה.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.