פרשני:שולחן ערוך:חושן משפט רמא ד

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־11:39, 29 באפריל 2019 מאת Yair hashulchan (שיחה | תרומות) (Added yair hashulchan's seif.)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ParsheiniLogo.png
ערך זה הוא מתוך פרויקט פרשני - הפירוש השיתופי לכתבים תורניים.

מטרת פרויקט פרשני היא יצירת פירוש שיתופי על כל הכתבים התורניים, החל מהמשנה ועד ספרי השו"ת האחרונים הנכם מוזמנים להשתתף בעריכת הפירוש באמצעות דף העריכה או יצירת פירושים לערכים חדשים.
יש לך שאלה על הפירוש? ניתן להשתמש בדף השיחה ובהוספת תבנית שאלה בראש הדף. מעוניין בהסבר למקור שלא קיים עדיין בפרשני? צור אותו כעת וכתוב את שאלתך בדף השיחה.

שולחן ערוך:חושן משפט רמא ד

סעיף ד[עריכה]

י"א שכשם שהמוכר צריך לסיים הממכר, כך הנותן. כיצד, הכותב לחבירו: קרקע מנכסי נתונה לך, או שכתב לו: כל נכסי נתונים לך חוץ ממקצתם, הואיל ולא סיים הדבר שנתן לו ואינו ידוע, לא קנה כלום, ואינו יכול לומר לו: תן לי פחות שבנכסיך, עד שיסיים לו המקום שנתן לו. אבל אם אמר לו: חלק כך וכך בשדה פלונית, הואיל וסיים השדה, אף על פי שלא סיים החלק, נוטל אותו חלק מהפחות שבאותה שדה. ויש חולקין ואומרים שבין במכר בין במתנה יכול להקנות דבר שאינו מסויים (וע"ל ריש סימן ר"טא וסימן ס' ס"בב מדין זה).

מקח ומתנה שאינם מסויימים:

ר"י מיגש,רמב"ם: לא קנה, ודוקא כשלא סיים איזו שדה, אך אם סיים איזו שדה אלא שלא סיים איפה בשדה - קנה. ר"י מיגש לומד מכך שהמקנה בקנין אגב צריך לסיים איזו קרקע מקנה. ראיה - בגיטין ח,ב מנמקים את המשנה "הכותב נכסיו לעבדו יצא בן חורין, שייר קרקע כלשהו לא יצא" שלא יצא בגלל שלא פלגינן דיבורא, ולכן בגלל שלא קנה הקרקעות גם לא קנה עצמו. אמנם למסקנה נדחית העמדה זו, אך מ"מ ר"י מיגש והרמב"ם לומדים מכך שאם לא סיים איזו קרקע לא קנה, ולכן בגלל ששייר קרקע כלשהי אמרה הגמרא שלא קנה אף קרקע. ומקשים ע"כ מב"ב קז,ב "חצי שדה אני מוכר לך, משמנים ביניהם ונוטל חצי שדהו", ומחלקים בין לא סיים לו כלל איזו שדה ללא סיים לו איזה חלק בתוך השדה.

רוב הראשונים: קנה. הטור מוכיח זאת ממנחות קח,ב "בית בביתי אני מוכר לך, נותן לו עלייה".

שו"ע: י"א וי"א.

רמ"א רב,ז: קנה. הרמ"א מביא שם את דברי הרשב"א שבקנין אגב אי"צ לסיים קרקע. וכן הט"ז כאן כותב שקיי"ל שקנה, שהרי נוהגים בקנין אגב להקנות בלי לסיים את הקרקע.

א. מבואר שם שאם מקנה שק ולא ידוע מה יש בו - לא קנה, אך אם יודע מה יש בו אלא שלא יודע את הכמות - קנה.

ב. מבואר שם שלפי הרמב"ם אי אפשר להתחייב בדבר שאין לו קיצבה (כגון לזון את חברו חמש שנים), אמנם כולם חלקו עליו והלכה כמותם.

מתוך הספר יאיר השולחן, אין להעתיק ללא רשות מהמחבר, לפרטים ורכישה.